Фунгіциди для зернових культур широко застосовуються в сільському господарстві як ефективний спосіб захисту врожаю від грибних хвороб. В цілому вони можуть мати різне призначення, спектр дії, випускатися у вигляді різноманітних препаративних форм.
При виборі та застосуванні фунгіцидів слід пам’ятати, що їх дія та ефективність мають бути адекватними природі захворювання, яка, у свою чергу, може залежати від сорту, дати висіву, географічних особливостей, погодних умов тощо.
Суміші та чергування фунгіцидів з різними способами дії та з різних хімічних класів зазвичай є найбільш ефективним методом захисту, який зменшує ймовірність виникнення у патогенів стійкості до окремих діючих речовин.
Резистентність є серйозною загрозою при постійному використанні фунгіцидів, що необхідно враховувати при плануванні програм захисту культур від хвороб. Фунгіциди на зернових і олійних культурах постійно тестуються АНDВ (Радою з розвитку сільського господарства і садівництва) у спеціальних дослідах та інших дослідницьких проектах на предмет визначення їх ефективності проти тих чи інших хвороб. У поданій нижче таблиці наведено останні результати тестування різних фунгіцидів проти основних хвороб. Оцінки ефективності є орієнтовними й залежать від норми та строків обробки.
Рівень ефективності (табл.):
5 = найвищий
1 = найнижчий
– = недостатньо даних
За матеріалами Ради з розвитку сільського господарства і садівництва, Велика Британія
Опубліковано в журналі “Агроном”, 2017