26 Жовтня 2021

Редагування генів в томатах дозволяє робити їх кориснішими

Вченими Цукубського університету розроблена нова система редагування генів. Вона дала можливість швидко отримати мутації з високим вмістом корисних для здоров’я каротиноїдів. У подальшому так можна буде швидко поліпшити врожайність, терміни зберігання, вміст поживних речовин та стійкість до хвороб.

На відміну від традиційної генетичної модифікації, сучасні методи редагування генів не залишають сліду в геномі і можуть вносити невеликі зміни в природний ген, імітуючи природні зміни.

Томати містять відносно високий рівень каротиноїдів, жовтих, червоних та оранжевих пігментів, що містяться в багатьох рослинах. Каротиноїди є попередниками вітаміну А і демонструють антиоксидантні та протиракові властивості, що робить їх надзвичайно важливими для харчування людини. Було задокументовано кілька природних мутацій, які посилюють накопичення каротиноїдів у томатах, але їх введення в комерційні сорти є складною та тривалою перспективою.

Тому команда дослідників з Університету Цукуби взялася за відтворення мутацій накопичення каротиноїдів у помідорах за допомогою технології редагування генів.

«Однонуклеотидні зміни в окремих генах томатів раніше досягалися за допомогою технології редагування гена Target-AID, – пояснює старший автор дослідження професор Хіросі Езура. – Однак ми розробили систему, за допомогою якої одночасно вносились зміни в три гени, пов’язані з накопиченням каротиноїдів».

ГМО-томати можуть бути кориснішими за звичайніСеред 12 отриманих ліній томатів 10 містили мутації у всіх трьох цільових генах. Подальше дослідження двох ліній із темно-зеленими плодами та фіолетовим корінням природних мутантів накопичення каротиноїдів виявило високий рівень каротиноїдів, особливо лікопіну, у генно-відредагованих рослинах.

Професор Езура пояснює: «Це показує, що можна поліпшити мультигенні риси рослин, використовуючи технологію редагування генів, яка відкриває цілий спектр можливостей для поліпшення врожайності, терміну зберігання, вмісту поживних речовин та стійкості до хвороб різних рослин, що має очевидні переваги як для здоров’я людини, так і для навколишнього середовища».

tsukuba.ac.jp

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Компанія «Сингента» запускає новий сезон аграрного реаліті-шоу на YouTube

20 жовтня на YouTube-каналі компанії «Сингента» стартував...

Компанія McConnel розробила автономний обприскувач

Компанія McConnel спільно з університетом Harper Adams...

Ціни на ріпак знову досягли рекордного рівня

Зростання вартості ріпаку відбулося через подорожчання нафти...

Погода

Kyiv
чисте небо
11 ° C
12.1 °
10 °
42 %
0.5kmh
0 %
Вт
10 °
Ср
11 °
Чт
14 °
Пт
13 °
Сб
15 °