Насінництво кукурудзи у Франції: досвід лідера галузі

134
Насінництво кукурудзи у Франції: досвід лідера галузі

Як же так сталося, що Франція, де у переважної більшості фермерів лише по 25–50 га землі в обробітку, вирвалася у лідери з виробництва та експорту насіння кукурудзи? Ми спробували дослідити, побувавши у цій країні.

ХТО НА РИНКУ ПЕРШИЙ

Нині в Європі під гібриди кукурудзи на насіння відведено 220 тис га. Насіння, отриманого з 1 га, достатньо, щоб засіяти в середньому 120 га кукурудзи, запевняє П’єр Гійомен, керівник служби економіки і міжнародних відносин Французької національної федерації виробників насіння кукурудзи та сої – FNPSMS.

Фактично майже половина усіх насіннєвих посівів кукурудзи в країнах ЄС належить Франції – це 62 тис га. Свій внесок роблять Угорщина та Румунія із площами 23–25 тис га.

Поза межами ЄС, до речі, за кількістю насіннєвої кукурудзи лідирує Україна з 24 тис га. Цю культуру ми використовуємо переважно на власні потреби ще й завозимо з тієї ж Франції та трохи з Угорщини й Румунії.

З усього видно, що саме Франція лідирує як власне у виробництві, так і в експорті насіння кукурудзи. Для свого ринку цій країні достатньо 40% вирощеного, 60% вона легко може експортувати, отримуючи кругленьку виручку в 500 млн євро. Різноманіття гібридів теж вражає – понад 2100.

ЄС СТИМУЛЮЄ ЯКІСНІ КОРМИ

Європейський Союз вирішив стимулювати виробництво силосної кукурудзи. Заохочується розвиток сучасної генетики, робота над високоякісним насінням. Тому, зокрема, додаткове фінансування отримують програми федерації FNPSMS.

«Наша мета – не просто популяризувати найкращу силосну кукурудзу, а й показати, як сильно впливають на виробництво найкращого молока високоякісні корми, вирощені з добірного насіння. Не обійтися без комплексного простеження всього ланцюжка від поля і до виробництва молока», – запевняє директор FNPSMS Валері Броше.

Характерно, що Федерація об’єднує різні типи підприємств: з одного боку, понад 3300 фермерів-гібридизаторів, з іншого – великі насіннєві, французькі та світові, компанії.

Ще з 1950-го року FNPSMS методично займається науковими розробками для поліпшення якості насіння. До того ж має ще одну важливу економічну функцію: опікується укладанням договорів, стабільних контрактів між селекціонерами та фермерами. Допомагає усім їм просувати спільний продукт на міжнародному ринку. За багато років федерація надбала лабораторії високого рівня, організовує фахові інспекції для суворого контролю якості насіння.

ПЛЮС ЗАХИЩЕНІ ЗОНИ

Ще один інструмент, який спонукає французьких аграріїв зосередитись на насінництві, – так звані захищені зони. Тут фермерам вигідніше займатися саме виробництвом насіння, а не просто кукурудзи. На їхньому шляху менше формальностей, більшість процедур спрощені.

Такі зони не нав’язуються зверху. Фермерська спільнота, профспілки вирішують, що для їхнього регіону пріоритетним має бути насіння, звертаються із обґрунтованою ініціативою до держорганів. Як правило, вона отримує схвалення, стверджують фахівці FNPSMS.

Якщо всі дотації, субсидії аграріям від ЄС прив’язані до кількості гектарів – байдуже, які культури на них вирощують, то власне Французька держава робить єдину преференцію фермерам саме у насінницькій галузі, вочевидь, підкреслюючи її вагомість.

Ми побували в гостях у фермерах з долини ріки Луари Домініка Патрі в регіоні Сен-Матюрен. Його та сусідські угіддя якраз і розташовані у такій захищеній зоні.

У цьому регіоні вирощується 11% усього французького насіння силосної кукурудзи.

ПЕРЕДАЄТЬСЯ СПАДКОВО

Переконуємося одразу в істинності слів директора FNPSMS Валері Броше про те, що більшість насіннєвиків – це люди особливої породи, захоплені складним, але вдячним процесом плекання насінини.

Їм подобається розуміти специфічну технологію. Вони працюють значно важче, але гордяться цією своєю особливістю. Це вирізняє їх з-поміж усіх інших виробничників. І, звісно, фінансово теж виграють.

Домінік Патрі прямо каже, що, виробляючи просту кукурудзу, не зміг би фермерством прогодувати свою родину. За тонну звичайної кукурудзи отримуєш значно менше, аніж за насіннєву.

Домінік Патрі і його сім'я ще з 50-х років минулого століття займаються насіннєвою кукурудзою
Домінік Патрі і його сім’я ще з 50-х років минулого століття займаються насіннєвою кукурудзою

«Я навчився від діда і тата, які ще з 50-х років минулого століття займалися насінництвом, – ділиться фермер. – У нас такий клімат у регіоні, що найвигідніше працювати саме з насінням. Ми скористалися цим».

У регіоні використовують різні схеми посіву на ділянках гібридизації, оптимально підлаштовують технології до вимог замовника. У період кастрування чоловічих суцвіть фермер застосовує і ручну працю 10 найманих працівників, і вже прикупив власні спеціальні кастраційні машини.

Домінік та його колеги скаржаться на проблеми нинішнього літа із його тривалими посухами. Наявні ірігаційні системи доводилося включати нормовано, погодинно, бо ріка Луара сильно зміліла.

«Запилення відбувалося по-різному навіть в межах одного гібриду, – уточнює фермер. – Під час збирання є багато роботи для уважного агронома. Намагаємось не змішувати насіння різної якості, сортувати партії».

ЗВИКЛИ ЛЕГКО ОБ’ЄДНУВАТИСЬ

Таких, як Домінік Патрі, в захищеній анжуйській зоні біля Луари 110 фермерів. Вони отримують насіння 140 гібридів кукурудзи.

У межах кооперативу часто обмінюються спеціальною технікою. Нещодавно 11 сусідів вскладчину придбали спеціальний комплекс для попередньої очистки кукурудзяних качанів перед їх відправкою на завод. На спільному обладнанні почергово працюють бригади з окремих господарств. Поспішають, тому що від збирання кукурудзи та її доставки на насіннєвий завод не повинно пройти 24 години.

Рис 1Формують для себе зручніші партії. Стараються, адже до 20% ціни на їхню продукцію залежать від якості.

Створили профспілку, щоби впевнено почуватися у переговорах із насіннєвими компаніями, грамотно укладати договори, вести переговори про контрактні ціни тощо.

«Коливання ринку, попиту на кукурудзу з року в рік, звісно, однаково бувають. Прибутковість змінюється десь відсотків на 10–30. Щоосені мусимо наново уточнювати посівні площі для наступного сезону, – визнає французький фермер. Але додає більш впевнено: – Водночас розуміємо, що насіннєві компанії тримаються нас як постачальників і не будуть різко змінювати. Бо у нас глибокі знання, випробуваний досвід, на будь-кого не заміниш».

БЛИЗЬКІСТЬ ДО НАСІННЄВИХ ЗАВОДІВ

Характерним для виробників насіння у Франції є близькість до насіннєвих заводів. Їх співробітництво зазвичай позитивно впливає на загальний розвиток усього регіону.

Наш знайомець Домінік Патрі, як і ще 100 навколишніх фермерів, стабільно співпрацює із заводом компанії LIMAGRAIN.

Загальна потужність виробничого комплексу LIMAGRAIN в Сен-Матюрен – 1 млн посівних одиниць кукурудзи за сезон, розповідає керівник підприємства Дені Гентільхом. Крім того, комплекс виробляє ще 150 тис п.о. соняшнику та 400 тис п.о. ріпаку.

Різноманіття грунтових і кліматичних умов Франції дає змогу вирощувати гібриди найрізноманітніших груп стиглості, й це робить виробництво насіння стабільним

Виробничі площі, з яких надходить рослинна продукція, – 3 тис га в радіусі 25 км від заводу. Комплекс орієнтується на 120 різних гібридів, насіння яких піде на внутрішній ринок та на експорт.

Підприємство дає роботу 65 постійним і стільком же сезонним працівникам.

Усю сировину, яка надходить на завод, згодом можна простежити на будь-якому з етапів. Кожен вантаж із черговою партією насіння має власний штрихкод, який зчитується обладнанням впродовж усього циклу обробки. За необхідності визначити джерело проблеми елементарно просто. Тут вже відповідальність несе кожний постачальник окремо.

Завод побудований майже 40 років тому, тож суттєво відрізняється від модернових підприємств, які останніми роками побудували міжнародні компанії в Україні. Проте порядок і чіткість тут помітні одразу.

Особливо захоплює вимоглива і сувора система контролю якості. Адже зазвичай стандарти насіннєвих компаній набагато вимогливіші за державні.

Фахівці лабораторії з гордістю підкреслюють, що мають всі дозволи аграрного міністерства Франції на проведення необхідних аналізів, усі дії тут неодмінно сертифіковані. Відповідно, весь персонал пройшов спеціалізоване навчання і підготовлений для роботи із профільним обладнанням.

Рис 2Енергоефективністю тут теж переймаються: 60% енергії використовують від спалювання качанів, відходів і тільки частково використовують газ для підтримування постійних температур.

Продумана система роботи із дрібними партіями сировини. Для малих форматів, скажімо, застосовують альтернативний вид попереднього сушіння у спеціальних контейнерах.

Існують також окремі ємності для протруювання та лінії пакування мінімальних порцій продукції для пробних партій і продажу невеликим споживачам.

Ретельне калібрування проходять на заводі 18 тис. тонн кукурудзи впродовж 3-місячного сезону роботи з цією культурою.

Власного великого складу для зберігання готової продукції на підприємстві немає. Готову продукцію одразу перевозять на велику регіональну логістичну платформу за 35 км від заводу. Там майданчик площею 18 тис. кв. м має 5 різних рівнів для зберігання.

ВІДПОВІДАЛЬНИЙ МОЛОЧНИК

Завдяки прес-туру, організованому FNPSMS, нам вдалося справді познайомитися з повним ланцюжком, який проходить силосна кукурудза. Ми бачили, як фермер вирощує на ділянках гібридизації високоякісне насіння, як вимогливо його відбирають, сортують, калібрують на підприємстві міжнародної компанії. Й нарешті завітали до фермера, який узяв силосну кукурудзу за основу годівлі своїх корів.

50-річний фермер Філіп Гарньє із гордістю показав нам свою футболку із написом про те, що він є відповідальним виробником молока. Так кооператив, до якого він належить, у тому числі стимулює своїх членів прагнути до найвищої якості виробленої продукції.

Регіон Бретань, де господарює Філіп Гарньє, є найбільш розвиненим сільськогосподарським регіоном Франції, де домінує тваринництво і є багато переробних підприємств. Із 26 тис фермерських господарств 37% виробляють молоко.

Саме в центрі Бретані, у місті Ренн проходить одна із найбільших галузевих виставок – SPACE.

Філіп Гарньє за 20 років фермерства добре усвідомив, що місцевий клімат дає змогу вирощувати гарну силосну кукурудзу без поливу. Тому навіть не допускає думки, що може перейти в якусь іншу нішу.

За допомогою фахівців він поступово вийшов на оптимальний раціон для своїх 120 корів породи Лімузин. Завдяки вільному випасу додає їм свіжої зелені.

Запустив реконструкцію корівників, вкладаючи до 500 тисяч євро кредитних грошей. Усвідомлює, що оскільки Бретань називають найбільш передовим з точки зору сучасних тваринницьких технологій регіоном, треба відповідати тренду.

Зараз родинна ферма Філіпа продукує 1 млн літрів молока за рік. Провівши ретельні підрахунки, власник дійшов висновку, що реконструкція дасть змогу збільшити стадо та обсяги молока, зберегти рентабельність виробництва.

ВРЯТУВАТИ КУКУРУДЗУ ВІД РИЗИКІВ

Переважну більшість своїх кормів фермер вирощує самотужки. Має власне спеціальне обладнання для приготування збалансованого корму для тварин. Ретельно відстежує вплив раціону на стан тварин та якість молока.

Його основа – силосна кукурудза. Щоб вберегти її від помітних змін клімату, користується трьома технологіями, які різняться, зокрема, термінами посіву та збирання.

Для більшої впевненості та можливості провести ранню сівбу частину посівів вирощують під спеціальною біоплівкою, яка згодом саморозкладається.

«Таким чином я мінімізую ризики», – говорить Філіп і задоволено показує качани отриманої таким методом кукурудзи. Вони вигідно вирізняються від інших, навіть сусідніх, вирощених на ділянці навпроти традиційним методом. Визнає, що клопоту з плівкою більше, як і витрат. Зате й більше впевненості в отримані якісного врожаю. Виробник не може підвести партнерів, яким зобов’язався здавати якісне молоко.

Основа кормів – силосна кукурудза. Для мінімізації ризиків і можливості провести ранню сівбу культури частину посівів Філіп Гарньє вирощує під спеціальною біоплівкою, яка згодом саморозкладається
Основа кормів – силосна кукурудза. Для мінімізації ризиків і можливості провести ранню сівбу культури частину посівів Філіп Гарньє вирощує під спеціальною біоплівкою, яка згодом саморозкладається

У виборі гібридів і методів захисту фермер покладається на думку науковців приватного науково-дослідного інституту рослинництва АRVALIS. Каже, довіряє як незалежним експертам.

На другому полі кукурудза вирощується за традиційною технологією. Посіяна на початку червня, ФАО 280 і 320. Збирають у середині жовтня.

Якщо під плівкою отримують урожайність 16–17 т в сухій речовині, то традиційна дає 13–14 т/га.

І третім видом є кукурудза з ФАО 170, яку вирощують у сівозміні після ячменю. Гарньє говорить, що така кукурудза адаптована для біогазового виробництва, цим займаються його сусіди.

ФРАНЦУЗЬКІ ПЕРЕВАГИ

Зрештою, видається логічним те, що саме Франція лідирує у виробництві насіння кукурудзи. І ось чому:

  • Різноманіття ґрунтових і кліматичних умов дає змогу вирощувати гібриди найрізноманітніших груп стиглості, й це робить виробництво насіння стабільним;
  • Невеликі ділянки відповідальних дрібних фермерів додають гнучкості для вирощування великої кількості різних гібридів. Допомагає ентузіазм господарів і досвід, який вони передають із покоління в покоління;
  • Фермери економічно, фінансово зацікавлені у володінні технологією виробництва насіння. Мають стабільні контракти з великими міжнародними компаніями. Також існує профільна федерація, яка активно популяризує кукурудзу як культуру;
  • Діє найвимогливіша у світі система сертифікації, здійснюється постійний контроль на всіх етапах виробництва;
  • Законодавство гарантує дотримання авторського права, чітко стежить за виконанням міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин;
  • Логістика теж на боці французів. Завдяки вдалому географічному розташуванню є можливість поставляти насіння на близькі ринки з великою кількістю споживачів.

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2019

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram