18 Жовтня 2021

Сублімаційна сушка: і через 50 років малина буде такою, ніби сьогодні зібрали

Останні 3-4 роки все більшої популярності набирає забута технологія консервації сільськогосподарської продукції – сублімаційна сушка.

Про сублімацію знає далеко не кожен сільгоспвиробник, оскільки ще недавно вартість цього виду консервації була вкрай висока. Однак з появою нових технологій і розвитком вітчизняної промисловості в цьому напрямку даний спосіб стає все більш доступним і рентабельним.

СУТЬ МЕТОДУ СУБЛІМАЦІЇ

Процес сублімації харчових продуктів відбувається наступним чином: продукт заморожують, потім відправляють у сублімаційну камеру, де в умовах глибокого вакууму і нагріву полиць до 40-50 °С відбувається процес переходу води з твердого стану (льоду) відразу в газоподібний, оминаючи рідкий стан.

Таким чином виходить зберегти початкову форму продукту, всі його смакові якості та корисні властивості, а вагу продукту зменшити в 5-10 разів. Після завершення процесу сублімації продукт дістають з камери й герметично упаковують.

Наприклад, якщо заморожену полуницю помістити в камеру і почати процес сублімації, то вся волога, що знаходиться в ній, покине ягоду через капіляри у вигляді пари, не змінивши структури та форми ягоди.

При цьому ягода збереже не тільки форму, але і всі поживні речовини, включаючи тендітні молекули вітамінів, білків і аромат. Це можливо завдяки тому, що нагрівання продукту при сублімації, на відміну від сушки, здійснюється без перегріву, а в камері підтримується глибокий вакуум і не відбувається окислення продукту киснем.

Цей метод не потребує ніякої хімії та консервантів, і в залежності від виду пакування сублімовані продукти можуть зберігатися в середньому до 5-10 років, а при використанні спеціальних видів пакування – до 50 років. Сублімовані продукти можна відновити – досить полити їх водою, і вони повернуть початкові форму і смак.

ОБЛАСТІ ЗАСТОСУВАННЯ

Метод сублімації в першу чергу буде цікавий тим, хто займається виробництвом, збиранням та постачанням фруктів і ягід.

Через відсутність достатньої кількості сучасних потужностей для зберігання та холодильників виробники часто зазнають втрат, оскільки не встигають реалізувати урожай у свіжому вигляді. Сублімовані ж фрукти і ягоди можуть чекати свого клієнта роками. Зберігати їх (як і інші сублімовані продукти) можна при будь-якій температурі – від -50 до +50 ° С.

Вітчизняні продукти сублімації сушіння мають великий попит і на зарубіжних ринках, як екологічно чисті та корисні продукти.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Виведено сорт картоплі з генами диких рослин стійкий до фітофторозу

Одним із найбільш розповсюджених і шкодочинних захворювань...

Корейські вчені отримали нове ефективне добриво з метану

Дослідники з Університету Кен Хі (Південна Корея)...

Погода

Kyiv
чисте небо
6.2 ° C
8 °
4.1 °
64 %
1.8kmh
0 %
Нд
6 °
Пн
11 °
Вт
10 °
Ср
13 °
Чт
17 °