Виведено кукурудзу з підвищеною стресостійкістю та урожайністю

223
Модифікована кукурудза

Стресостійку кукурудзу, яка дає підвищений урожай, вивели вчені з Університету Флориди.

Науковці використовували технологію CRISPR, яка дозволила перемістити ключовий білок всередині рослини для підвищення термостійкості.

«З підвищенням нічної температури врожайність кукурудзи знижується. Спека впливає на фермент кукурудзи, відповідальний за зберігання крохмалю. При більш високих нічних температурах цей фермент, званий PGD3, перестає працювати, і зерна кукурудзи не розвиваються належним чином», – каже випускниця Інституту харчових продуктів і сільськогосподарських наук Університету Флориди Каміла Рібейро.

«Та PGD3 — не єдиний фермент в клітині, який каталізує її специфічну реакцію. Є також PGD1 і PGD2. На відміну від PGD3, 1 і 2 не чутливі до тепла, але вони не працюють в тій частині клітини, де працює PGD3 — в амілопласті, який є частиною рослинної клітини, що виробляє крохмаль», – розповідає професор Університету Флориди Марк Сеттлс.

Таким чином, вчені шукали спосіб перемістити PGD1 і PGD2 в амілопласти. Опинившись там, ферменти можуть допомогти рослині розвиватись при більш високих температурах.

В нещодавно проведених дослідженнях модифікована кукурудза була висіяна поруч зі звичайною на випробувальній ділянці університету. Модифіковані рослини, які зазнали теплового стресу, показали перевагу врожайності у 40%.

«Наше дослідження є прикладом того, як методи генної інженерії можуть прискорити традиційні процеси селекції рослин. Зміна клімату відбувається швидко, і нам необхідно якомога швидше розробляти рослини, які будуть адаптуватися до цього нового середовища», — зазначив Марк Сеттлс.

Mizez

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram