Несприятливих агрометеорологічних явищ для перезимівлі озимини впродовж першої декади січня не спостерігалося.
Проте високі температури повітря (вище +3…+5 °C) протягом останніх днів грудня та на початку січня могли спричиняти відновлення фізіологічних процесів і пробудження рослин зимуючих культур на межі відновлення вегетації. Це могло призвести до зниження їхньої зимостійкості.
За спостереженнями агрометеорологів, у першій декаді січня на окремих полях Харківської та Сумської областей відзначалося утворення льодяної кірки товщиною від 1 до 3 мм, місцями у Сумській області – до 20 мм, ступінь розповсюдження – від 40 до 90% площі поля.
Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур знижувалася до -1…-5 °C. Місцями в Одеській, Донецькій та Луганській областях – до -6…-8°C, подекуди у південних областях вона була позитивною.
За розрахунками агрометеорологів, критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі утворення сходів – третього листка – мінус 12…14 °C, у фазі кущіння – мінус 15…17 °C; озимого жита – мінус 15…18 °C; озимого ячменю та озимого ріпаку – мінус 9…12 °C.
apk-inform.com