Як визначити найкращий час фунгіцидної обробки пивоварного ячменю

228
Як визначити найкращий час фунгіцидної обробки пивоварного ячменю

Одним із дуже важливих показників якості при прийманні пивоварного ячменю є крупність зерна. Щоб був повноцінний налив, необхідно захистити листя ячменю від хвороб. Зазвичай, розпочинаючи з фази кущіння, аграрія починають «діставати» гельмінтоспоріоз та іржа. Попередити ці хвороби добре допомагають фунгіциди з комплексною дією (період кущення-вихід в трубку) та протруєння насіння якісними протруйниками.

Потім потрібно уважно стежити за появою плямистостей і якщо такі з`являються, то негайно провести фунгіцидну обробку.

Щоб не запізнитися з обробкою, потрібно щодня зривати з рослини ячменю кілька листів і дивитися крізь них на сонце. Якщо на сонці – листок чистий, то обробка не потрібна, якщо почали з`являтися плями, то культуру слід обробити фунгіцидами. Плями видно дуже добре. Спочатку вони невеликі, потім збільшуються, змінюється їхній колір – від прозорого до жовтого. Важливо обробку провести до появи спор, які руйнують провідну систему рослини, а не тоді, коли відбувається констатація факту – ось вона іржа, коли вона вже починає викидати спори, від чого світлі штани агронома стають рудими. Проти плямистостей, фузаріозу колоса добре працюють трьохкомпонетні системні фунгіциди для зернових культур.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram