21 Жовтня 2021

Знайдено спосіб виведення стійких до колорадського жука сортів картоплі

Картопля – найбільш споживаний овоч у Сполучених Штатах. За даними Міністерства сільського господарства США, у 2019 році фермери зібрали понад 42 млрд фунтів картоплі (близько 19 млн т) – це 128 фунтів (500 кг) картоплі на людину.

Учені з Університету штату Мічиган розробили диплоїдний гідбрид картоплі, здатний до самозапилення. Вони також виявили ключові генетичні ресурси, так звані рекомбінантні-інбредні лінії, які допоможуть у виведенні нових сортів картоплі. Деякі з цих сполук можуть захистити рослини від личинок колорадського жука, а також протистояти дорослим жукам.

Створення стійкого до жуків гібриду картоплі було складним завданням для багатьох науковців. Однією з проблем є тестування сортів картоплі на стійкість до жуків. Польові випробування можуть тривати місяці та навіть роки. Крім того, досліди можуть бути дорогими і ресурсозатратними.

Однак селекціонерка Наталі Кайзер і її колеги розробили скорочений шлях дослідження, порівнявши хімічний профіль сотень окремих видів картоплі з їх стійкістю до колорадського жука в польових умовах. Цей метод допоміг заощадити час і гроші.

Ще одна перешкода на шляху селекції картоплі, стійкої до колорадського жука, – це велика кількість генетичної інформації, яка необхідна селекціонерам. За словами Кайзер, є кілька генів, що контролюють типи і кількість з’єднань та які складно відстежити під час процесу селекції.

Наталі Кайзер зазначає:

“При створенні нового сорту картоплі необхідно враховувати приблизно 40 важливих характеристик. Правильна комбінація генів, що контролюють всі ці риси, має вирішальне значення”.

У ході експерименту Кайзер і її команда розробили диплоїдну картоплю, що має здатність самозапилюватися. Завдяки цьому процесу виявлено, що кілька генів і навколишнє середовище визначають, чи може картопля самозапилюватися та виробляти насіння.

Нові сорти картоплі та генетичні інструменти дозволять дослідникам вивчити генетичні основи самозапилення та стійкості до комах і хвороб. Таким чином, учені зможуть створювати нові сорти картоплі, які раніше були неможливі.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

ALFA Smart Trading відновлює український експорт жита до Туреччини

Вперше за останні 12 років українське жито...

Селекціонери вивели морозостійкий сорт картоплі

Протягом декількох років група вчених із США...

Погода

Kyiv
чисте небо
16.1 ° C
16.5 °
15.5 °
51 %
0.5kmh
0 %
Чт
16 °
Пт
16 °
Сб
11 °
Нд
7 °
Пн
6 °