Актуально про мікоризу

919
Актуально про мікоризу

На земній кулі останнім часом спостерігаються значні зміни клімату, які проявляються насамперед у глобальному потеплінні, континентальних температурних аномаліях тощо. У багатьох регіонах світу посуха лімітує продуктивність сільськогосподарських культур. На рівні цілої рослини відповідь на стрес, викликаний посухою, включає: затримку росту листків, стебла, а за тривалої посухи – і коренів; закривання продихів; пригнічення фотосинтезу і дихання; зменшення надходження асимілянтів до органів, що ростуть; пришвидшення старіння листків; затримку росту і недорозвинення генеративних органів; збільшене співвідношення корені/пагони.

Як один зі способів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур за умов посухи світова наука запропонувала інокуляцію (мікоризацію) коренів рослин АМ (арбускулярна мікориза) грибами. Як свідчать численні дослідження, присвячені цій проблемі, майже у 90% експериментів утворення мікоризи сприяло поліпшенню росту рослин, а також збільшенню продуктивності різних сільськогосподарських культур. Вважають, що така позитивна відповідь на колонізацію АМ грибами переважно відбувається за рахунок підвищеного поглинання мікоризою  вологи – як зв’язаної, так і з більш глибоких шарів ґрунту. Крім того, встановлено ефективне вбирання не лише нерухомих іонів із ґрунту, наприклад, фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, цинку, міді, заліза, а й посилене поглинання і транспорт значно рухоміших іонів азоту, особливо за умов посухи.

Прижившись на рослині, микоризні гриби розмножуються на коренях рослин і поширюються в ґрунті у вигляді великої маси абсорбуючих ниток, збільшуючи поглинання рослиною води та поживних речовин. Ці нитки більш ніж на порядок тонші за кореневі волоски і тому здатні проникати в щонайтонші пори ґрунтових мінералів, які є навіть у кожній окремій піщинці. У одному кубічному сантиметрі ґрунту, що оточує корені, загальна протяжність ниток мікоризи становить від 20 до 40 метрів. Гіфи грибів поступово руйнують ґрунтові мінерали, добуваючи з них мінеральні елементи живлення рослин, яких не знаходять у ґрунтовому розчині, особливо такий важливий елемент, як фосфор.

Ще одна важлива функція мікоризи – перешкоджання зараженню коренів паразитичними грибами і бактеріями, а також вплив на склад ризосферних організмів.

На сьогодні не тільки експериментальні, а й виробничі показники доводять, що система вирощування сільськогосподарських культур, що контролюється мікоризою, є на кілька порядків стійкішою та ефективнішою для підвищення врожайності при зменшенні затрат на виробництво. За даними VII Міжнародної конференції з мікоризи (Нью-Делі, 2013), за використання мікоризи в різних ґрунтово-кліматичних зонах було досягнуто такого збільшення врожайності культур: соя – від 15 до 40%, кукурудза – від 20 до 70%, зернові колосові – від 15 до 30%, овочеві – від 30 до 200%.

Читати по темі: Микориза и гломалин. Создатели органического вещества почвы

Найбільш швидкий та ефективний спосіб насичення популяціями мікоризи поля – застосування комерційного мікоризного інокулянту при передпосівній обробці насіння, зокрема, таких культур, як соя, соняшник і кукурудза. І в цьому плані однією з найбільш вдалих є розробка британських вчених мікоризного препарату Мікофікс на основі ендомікоризного гриба  Glomus intraradlces, яка відкриває нову сторінку в оптимальному насиченні ґрунту мікоризантом.

Дані лабораторних досліджень впливу Мікофіксу на посівні якості насіння кукурудзи і соняшнику свідчать про незаперечну ефективну дію мікоризанта ще на старті розвитку культури. Ними встановлено як кращу схожість насіння, так і приріст ваги 10 ростків рослин (рис. 1–2).

Рис. 1. Результати пророщування насіння кукурудзи, обробленого препаратом Мікофікс
Рис. 1. Результати пророщування насіння кукурудзи, обробленого препаратом Мікофікс
Рис. 2. Результати пророщування насіння соняшнику, обробленого препаратом Мікофікс
Рис. 2. Результати пророщування насіння соняшнику, обробленого препаратом Мікофікс

Широке використання Мікофіксу вже на початкових етапах може збільшити прибуток за рахунок прибавки врожаю і відразу ж зекономити кошти на добривах. Якщо ж говорити про сою, то незалежні польові дослідження доводять: використання мікоризного гриба  Glomus intraradlces в умовах Центрально-Західного Лісостепу може забезпечити підвищення врожайності від 9 до 20%. Крім того, мікоризація ґрунту працюватиме і на перспективу завдяки покращенню структури ґрунту, його оздоровленню, поліпшенню фітосанітарного стану.

Микола Сучек, канд. с.-г. наук, начальник відділу насінництва, старший науковий консультант АХК Vitagro Partner

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2019

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram