13 Червня 2021

Азотне підживлення підвищує стійкість бур’янів до гербіцидів

Згідно з останніми дослідженнями, збільшення кількості бур’янів в посівах культурних рослин представляє безпрецедентну загрозу для продовольчої безпеки.

Дослідження, проведене вченими з Rothamsted Research в Хартфордширі (Велика Британія),  показало, що посіви зараз більш вразливі до бур’янів, ніж до появи гербіцидів, і загроза з боку бур’янів зараз вища, ніж будь-коли раніше.

Вчені вивчили дані засміченості озимої пшениці, починаючи з 1969 року. Вони виявили, що кількість бур’янів збільшилася через поєднання факторів, включаючи зміну клімату, висоту посівів, збільшення використання добрив і зростаючу стійкість до гербіцидів.

«Зниження втрат врожаю від бур’янів стає все більш складним завданням через їхню еволюцію стійкості до гербіцидів, і ми більше не можемо покладатися тільки на гербіциди для протидії загрозі з боку бур’янів», – сказав д-р Джонатан Сторк, який очолював дослідження.

«Якщо ми порівняємо урожай, втрачений через бур’яни за перші 10 років набору даних для дослідження, то відмітимо, що бур’яни знизили урожайність в середньому на 32%  в порівнянні з 54% за останні 10 років», – уточнив учений, зазначивши, що терміново потрібні стійкі рішення у боротьбі з бур’янами для захисту потенціалу високих врожаїв сучасних сортів сільськогосподарських культур.

В ході дослідження було оцінено засмічення бур’янами та урожай пшениці в залежності від використання азотних добрив і гербіцидів.

Доктор Сторк зазначив: бур’яни знижують врожайність пшениці більше на ділянках з високим рівнем азоту. Хоча використання добрив підвищило врожайність сільськогосподарських культур, воно також сприяло росту бур’янів та їх стійкості до гербіцидів.

Визначено, що короткостеблові сорти страждають частіше, оскільки їм складно конкурувати з високими бур’янами.

Зміна клімату відіграє на користь бур’янів. Дослідження показало, що середні температури протягом основного вегетаційного періоду для британських бур’янів тепер на 2 градуси вищі, ніж у 1969 році. Оскільки бур’яни краще реагують на підвищення температури, то вони мають конкурентну перевагу перед сільгоспкультурами.

«Протягом останніх 45 років агрохімічний контроль сільгоспугідь та зміна клімату посилили загрозу, яка виходить від бур’янів.

Якщо уявити, що у нас більше немає гербіцидів, то ситуація зараз гірша, ніж до їхнього впровадження у 1960-тих», – сказав доктор Сторк.

«Наші результати підкреслюють необхідність диверсифікації стратегій боротьби з бур’янами за рахунок доповнення гербіцидного захисту нехімічними варіантами, включаючи посилення конкуренції між культурами і порушення життєвого циклу бур’янів з використанням пара або різноманітних сівозмін», – сказав вчений.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
чисте небо
16 ° C
17 °
14.2 °
94 %
1.8kmh
0 %
Нд
19 °
Пн
21 °
Вт
24 °
Ср
25 °
Чт
25 °