13 Червня 2021

Виявлено новий ген стійкості ячменю до стеблової іржі

Стеблова іржа – одна з найсерйозніших загроз для виробництва ячменю, яка здатна викликати повну втрату врожаю під час її епідемій. А оскільки ячмінь також використовується в якості солоду для пива і спиртних напоїв та корму для тварин, то багато галузей промисловості зацікавлені в захисті ячменю від спалахів стеблової іржі.

Одним з найбільш небезпечних варіантів збудника стеблової іржі є Ug99, який вперше з’явився в Уганді в кінці 1990-х років і з тих пір розповсюдився в Африці і на Близькому Сході.

Раси лінії Ug99 представляють серйозну загрозу для виробництва зернових у всьому світі, а по відношенню до ячменю цей вид небезпечний для більш ніж 95% сортів.

Було проведено безліч дослідів для виявлення стійкості ячменю до раси Ug99, але недавнє дослідження, здійснене Університетом Міннесоти, продемонструвало успіхи в цій галузі.

Під керівництвом Єви Хеннінгс, яка на той момент була студенткою бакалаврату, фітопатологи університету дослідили різноманітні колекції дикого ячменю і виявили кілька зразків з Йорданії, які продемонстрували високий рівень стійкості до стеблової іржі.

«Цей ген стане цінним доповненням до генетичних програм. З огляду на те, що стійкі зразки дикого ячменю були виявлені в Йорданії, це дослідження також дасть ключ до розгадки того, де можна було б ідентифікувати додаткові джерела стійкості до стеблової іржі», – каже Брайан Стефенсон, фітопатолог, співавтор дослідження.

Потім науковці гібридизували ці дикі зразки і в результаті важливого відкриття виявили, що один домінантний ген, який вони позначили як Rpg7, був відповідальний за стійкість до стеблової іржі.

apsjournals.apsnet.org

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
чисте небо
16 ° C
17 °
14.2 °
94 %
1.8kmh
0 %
Нд
19 °
Пн
21 °
Вт
24 °
Ср
25 °
Чт
25 °