05 Грудня 2021

Бур’яни розвинули стійкість до гербіцидів, – дослідження

Використання пестицидів у традиційному сільському господарстві настільки поширене, що в бур’янів розвивається стійкість до гербіцидів, із якими вони ніколи раніше не стикалися.

Згідно з дослідженням, Amaranthus tuberculatus – щириця горбкувата – випереджає сільгоспкультури за здатністю виводити токсини після впливу гербіцидів.

Професор Університету Іллінойсу та один із авторів дослідження Дін Річерс Зазначає:

«Це, ймовірно, перший відомий приклад, коли рослиною розроблено механізм детоксикації, якого немає у сільськогосподарських культур. Вона використовує зовсім інший механізм, що ускладнює боротьбу з цим бур’яном».

Кукурудза зазвичай переносить хімічні речовини, виводячи їх токсини різними каналами залежно від конкретного типу гербіциду. Бур’яни, які ростуть на кукурудзяних полях, також розвинули здатність виводити токсини, в основному імітуючи процес, який використовує кукурудза.

Втім поточні дослідження показують, що щириця горбкувата має здатність виводити токсини відмінним способом від того, як детоксикує кукурудза. Через це бур’ян несприйнятливий до гербіцидів з якими він ще не стикався.

Крім того, дослідження, опубліковане в 2018 році, показало, що Amaranthus tuberculatus стійкий до гербіцидів із декількох хімічних класів, як-от: мезотріон, хлорімурон, фомесафен і гліфосат. У відповідь на широко поширену стійкість до гербіцидів Агентство з охорони навколишнього середовища США, виробники пестицидів та автори цього дослідження обговорюють проблему в контексті пошуку нових класів хімічних речовин або механізмів, які не викликатимуть стійкості до бур’янів, але при цьому стверджують, що фактори, які є джерелом проблеми, залишаються.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
димка
-2.6 ° C
-1.8 °
-3.4 °
93 %
3.1kmh
75 %
Нд
-1 °
Пн
2 °
Вт
3 °
Ср
1 °
Чт
3 °