06 Грудня 2021

Чим загрожує вирощуванню сільськогосподарських культур засоленість ґрунтів

Глобальні зміни клімату і збільшення частоти та інтенсивності посух є серйозною загрозою для сільського господарства. Зокрема, ці явища посилюють мобілізацію та акумуляцію солей у верхніх горизонтах ґрунту та активізують процеси його засолення.

Згідно з даними Держгеокадастру, засолені ґрунти в Україні займають площу понад 1,92 млн га. З них у сільському господарстві використовують 1,71 млн га.

Більш сумну статистику наводить FAO: відповідно до цих даних, в Україні 6,6 млн га засолених ґрунтів, зокрема й близько 7% земель, що обробляються в сільському господарстві.

Що ж таке засоленість, і чим вона загрожує вирощуванню культур?

Засоленість ґрунтів, як пояснюють вчені «Інституту здоров’я рослин», це – наявність у ґрунті великої кількості водорозчинних солей, в основному Na+, K+, Cl, SO42-.

Засоленість впливає на зростання рослин безпосередньо через вплив на поглинання води, доступність для них поживних речовин і опосередковано – через погіршення фізичних показників ґрунту. Наявність у ґрунті водорозчинних солей збільшує осмотичний і знижує водний потенціал ґрунту, наближаючи його до водного потенціалу у кореневій системі рослин.Таким чином, поглинання води корінням уповільнюється, що спричиняє стрес для рослини через посуху.

Звісно, коренева система здатна певною мірою активно відкачувати воду з ґрунту та транспортувати її далі вгору, однак цей процес за таких умов дуже енергомісткий і знижує швидкість росту та розвитку рослин.

«Проводячи регулярні дослідження, ми спостерігаємо, що із кожним роком кількість зразків ґрунту, які мають підвищені показники вмісту солей (Na+, K+, Cl, SO42- та ін.), збільшується. В основному це стосується ґрунтів Сходу та Півдня України.

Також частішають випадки вторинного засолення ґрунтів. Це коли поля на зрошенні вже через 3-5 років при використанні води неналежної якості засолюються. На таких полях погано росте більшість сільськогосподарських культур, зокрема картопля, овочі, дині та ін.», – коментує науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков.

В перші роки культура та ґрунт намагаються адаптуватися та відновитися від солей, що надійшли, – зазначає науковець. Тому візуально ідентифікувати наявну проблему майже неможливо.

В наступні роки спостерігається пригнічення культур і зниження врожайності, а накопичення солей вже може сягати таких масштабів, що для відновлення ґрунту потрібні спеціальні меліоративні заходи.

Тож, якщо ви маєте поливні поля і не впевнені в якості поливної води й при цьому помічаєте безпричинне пригнічення культур упродовж вегетації, то Сергій рекомендує провести дослідження ґрунтів на вміст водорозчинних солей та комплекс інших показників в «Інституті здоров’я рослин».

Крім того, відзначає експерт, необхідно протягом вегетації обов’язково контролювати вміст водорозчинних солей у поливній воді.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Фітосанітарний стан посівів на 6 грудня

Скрізь на 6-23% обстежених площ борошнистою росою,...

Чому необхідно досліджувати посівний матеріал перед купівлею

Розпочалася пора закупівлі насіння на наступний сезон,...

Як впливатиме на озимі культури погода на початку зими

Погода на початку зими буде сприятливою для...

Погода

Kyiv
туман
0.4 ° C
1 °
-0.2 °
98 %
0.5kmh
90 %
Пн
3 °
Вт
3 °
Ср
1 °
Чт
3 °
Пт
9 °