26 Жовтня 2021

Досліди показали, що заборона препаратів на основі хлорпірифосу є недоцільною

Повна заборона використання препаратів на основі хлорпірифосу є недоцільною. Такого висновку дійшли спеціалісти Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ України.

Дослідження, проведені Науковим центром показали, що при дотриманні регламентів під час застосування препаратів на основі хлорпірифосу українські агровиробники можуть гарантувати, що залишки цієї діючої речовини не перевищать 0,01 мг/кг, а отже відповідатимуть вимогам ЄС для імпорту сільгосппродукції.

Досліди з різними нормами внесення та у різні фази розвитку культур проводилися на озимій пшениці, ярому ячмені, кукурудзі, ріпаку, соняшнику та сої. У всіх зразках рівень залишків хлорпірифосу був нижчим за 0,01 мг/кг.

На сьогоднішній день в Україні зареєстровано близько 40 препаратів на основі хлорпірифосу і, за різними підрахунками, ними обробляють від 35 до 45% усіх посівних площ. Рівноцінну заміну таким препаратам знайти на українському ринку доволі важко. Вони є ефективними та відносно недорогими, а також забезпечують пролонговану дію, адже мають низький ризик виникнення резистентності у шкідників, і тому є майже незамінними складовими антирезистентних програм захисту різних сільгоспкультур.

Нагадаємо, з листопада 2020 року, як для продуктів харчування, вироблених в ЄС, так і для імпортованих, встановлено максимально допустиму норму залишків хлорпірифосу в сільськогосподарській та харчовій продукції на рівні 0,01 мг/кг. І хоча це зобов’язання безпосередньо не поширюється на Україну, прийняття цих норм може обмежити ввезення до країн ЄС сільськогосподарської продукції, що містить більше 0,01 мг/кг хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу. Для того, щоб зберегти обсяги експорту до країн ЄС та інших країн, де діють такі  вимоги, Україна також має дотримуватися цих норм.

Відповідно напрацьовується Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження максимально допустимих рівнів вмісту хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу у сільськогосподарській продукції та харчових продуктах та Змін до Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів», який має набрати чинності з 01 січня 2022 року, та згідно якому в Україні також будуть встановлені максимально допустимі рівні вмісту хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу у сільськогосподарській продукції та харчових продуктах в кількості 0,01 мг/кг.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Компанія «Сингента» запускає новий сезон аграрного реаліті-шоу на YouTube

20 жовтня на YouTube-каналі компанії «Сингента» стартував...

Компанія McConnel розробила автономний обприскувач

Компанія McConnel спільно з університетом Harper Adams...

Ціни на ріпак знову досягли рекордного рівня

Зростання вартості ріпаку відбулося через подорожчання нафти...

Погода

Kyiv
чисте небо
8.6 ° C
10.2 °
7 °
51 %
0.9kmh
0 %
Вт
8 °
Ср
10 °
Чт
14 °
Пт
13 °
Сб
15 °