06 Грудня 2021

LFM: чи втримаються аграрії на карбоновій успіху?

Рекордний врожай, високі ціни – цього року українські аграрії беззаперечно зловили хвилю успіху. Проте горизонт не такий і безхмарний, все більше відчуваються зміни клімату, брак кадрів, видозміна харчових вподобань. Як підготуватися до цих викликів – говорили на Міжнародній конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM), що відбулася 9 вересня в Termіnal-Z.

Зупинити тропіки мета вуглецевої нейтральності

На ключовій панелі форуму – «Carbon farming в Європі та Україні» – йшлося про кліматично розумні практики землеробства. Компанія «Байєр», що скоро святкуватиме 160-річчя, запустила глобальну Вуглецеву ініціативу з акцентом на сільськогосподарських виробників. Адже близько 20% парникових газів генерує саме сільське господарство.

Глобальний проєкт успішно стартував в США, Латинській Америці, перші результати вже є в Європі. Так, до ініціативи «Байєр» вже долучилося 30 фермерських господарств, у тому числі три  українських. «Програма допоможе досягнути вуглецевої нейтральності, – пояснив Юрій Романько, керівник агротехнічних рішень «Байєр». «Байєр» хоче виступити рушійною силою декарбонізації, задаючи вектор руху. Першочергово ми вбачаємо себе партнерами аграріїв», – додав він.

Отже, що означає Вуглецева ініціатива «Байєр». Наразі проєкт на пілотній стадії і передбачає три основні фази: 1 – взаємодія з фермерами та збір даних щодо кількості вуглецю, що генерується на тестовому полі; 2 – розробка і впровадження кліматично розумних практик; 3 – тонке налаштування системи моніторингу та верифікації даних.

Скорочення викидів зменшує вірогідність змін клімату, сприяє зміцненню продовольчої безпеки. Тому до ініціативи планується залучити також переробні підприємства та роздрібну торгівлю.  «Ми б хотіли сформувати платформу, що об’єднає весь виробничий ланцюжок», – наголосив Романько.

Для аналізу даних застосовуватимуть пластичну платформу Climate FieldView – це фактично цифровий літопис кожного поля. При цьому «Байєр» відкритий до співпраці та залучення інших інтелектуальних систем.

Декарбонізація має й економічне підґрунтя, оскільки ЄС планує запроваджувати карбонові сертифікати для європейських імпортерів. І що менше буде вуглецевий слід у продукції, то менше витрат при експорті.

ТОВ «Сервісагротех», що входить до холдингу «Кусто Агро», одне з українських господарств, що вже співпрацює з «Байєром».  Насамперед це робота на випередження, пояснив Вольдемар Мостовенко, начальник відділу досліджень і розвитку підприємства.

«Буде добре, якщо держава стимулюватиме зменшення викидів. Але ймовірніше це буде шлях законодавчого регулювання. Тож важливо мати час, щоб навчити персонал, переобладнати техніку», – розказав він.

Вуглицева ініціатива LFMБільшість вуглецю утворюється в процесі оранки, при цьому втрачається і волога. Для дослідів в господарстві виділили рівномірне поле 30 га: на 10 га працюють за традиційною технологією, на 20 га відвели під pro-til – обробіток ґрунту лише у зоні загортання насіння. «Байєр» контролюватиме зміни ґрунту на всіх виробничих етапах.

Серед практик декарбонізації – вибір найбільш дієвого обробітку, сівозміни, схеми живлення, використання покривних культур тощо. Універсальних рішень немає, але вочевидь наступні 10 років декарбонізація буде новою реальністю, наголосив Ліонель Александр, керівник з розвитку вуглецевого напрямку в регіоні Європа, Близький Схід та Африка аграрного підрозділу «Байєр». «Ми точно маємо це зробити, об’єднавши зусилля», – відзначив він.

Витрати vs ефективність

Чи завжди більше вкладень означає зростання результату? Як засвідчує кейс, представлений Юлією Порошенко, засновницею Agrohub, іноді за меншої урожайності можна отримувати кращий фінансовий результат. Для цього потрібен порівняльний аналіз даних поля за багато років. «Кожен рік проводяться мільйони експериментів у різних господарствах. Завдання Agrohub – продемонструвати ці результати для загальної користі», – додала Порошенко.

Основні тренди галузі

В ході дискусії «Майбутнє споживання продуктів харчування» обговорювали еко-тренди та пошук  альтернативних протеїнів. І хоча інвестиції у розвиток рослинного м’яса постійно зростають, повністю відмовлятися від традиційного м’яса людство не готове, вважають експерти. Натомість розвивається поняття флексітеріанства, коли вживають усе в невеликих кількостях.

«Батл інновацій» був сфокусований ще одному ключовому напрямку галузі – роботизації. Великі обприскувачі вже замінюються мобільними і дистанційними. А от безпілотні трактори ще на шляху свого розвитку, адже машина й досі не в змозі прийняти ефективне рішення.

Завершила форум дискусія, присвячена підсумкам перших 70 днів дії ринку землі. Поки що ціна досить низька, проте після 2024 року очікується зростання до $2-5 тис за га. Можливі як закордонні, так і внутрішні інвестиції. А це означає, що аграрна галузь і далі буде ключовою для розвитку країни.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Фітосанітарний стан посівів на 6 грудня

Скрізь на 6-23% обстежених площ борошнистою росою,...

Чому необхідно досліджувати посівний матеріал перед купівлею

Розпочалася пора закупівлі насіння на наступний сезон,...

Як впливатиме на озимі культури погода на початку зими

Погода на початку зими буде сприятливою для...

Погода

Kyiv
туман
0.4 ° C
1 °
-0.2 °
98 %
0.5kmh
90 %
Пн
3 °
Вт
3 °
Ср
1 °
Чт
3 °
Пт
9 °