Мікоризація помідорів збільшує урожайність та якість плодів

71
Мікоризація помідорів збільшує урожайність та якість плодів

У статті, опублікованій на порталі MDPI, група вчених з Італії у співпраці з кіпрськими колегами, повідомила про результати експерименту по томатам чері, вирощених в співдружності з мікоризними грибами Rhizoglomus irregulare і Funneliformis mosseae.

«Застосування природних біостимуляторів рослин, таких як гриби арбускулярної мікоризи, є екологічно безпечним інноваційним шляхом значного підвищення врожайності та якості плодів.

Мікоризні гриби складають найбільш поширену симбіотичну асоціацію між рослинами і мікробами й присутні в більшості природних грунтів. Фактично вони покращують поглинання рослиною мінеральних поживних речовин. Тому щеплення такими грибами дозволяє підвищити адаптацію рослин-господарів до умов навколишнього середовища шляхом активізації механізмів толерантності до абіотичних стресів (посуха, солоність грунтів та екстремальні температури). Отже, технологія здатна потенційно підвищити врожайність і знизити залежність від хімічних препаратів.

Дослідження було спрямоване на з’ясування того, чи можуть мікоризні гриби Rhizoglomus irregulare і Funneliformis mosseae позитивно вплинути не тільки на ріст і продуктивність томатів, але й на харчові та нутрицевтичні якості плодів червоних і жовтих помідорів чері з захищеним географічним походженням.

Експеримент був організований за схемою з трьома повторностями і контрольною ділянкою. Дві ділянки отримували «щеплення» препаратом з двома штамами мікоризних грибів. Кожна експериментальна ділянка займала 20 м² і містила 80 рослин. Мікоризацію проводили, поміщаючи 2 г комерційного мікрогранулярного інокулята в посадкову лунку безпосередньо перед пересадкою.

Для чистоти експерименту проводився обробіток проти шкідливих організмів. Від попелиці томати обробляли інсектицидом з класу неонікотиноїдів, від томатної мінуючої молі у вегетаційний період тричі застосовували комерційний препарат, що містить Bacillus thuringensis (бактеріальний інсектицид). Для стримування найбільш поширених грибів та бактеріальних захворювань застосовувався продукт на основі міді.

Результати показали, що мікоризація викликає системні ефекти (фенологічні, фізіологічні та метаболічні зміни).

Гриби були в змозі колонізувати всі томати. У жовтоплідного чері збільшення плодів на рослину склало +49%; у червоних +29%. Приросту по середній масі плодів не зафіксовано. При цьому, в порівнянні з контролем, вміст лікопену збільшився на 40%, загальної кількості аскорбінової кислоти +41%, аланіну +162%, гамма-аміномасляної кислоти +101%.

У жовтих черрі відзначено більш високий вміст кальцію (+ 63%), цинку (+45%), незамінних амінокислот – аргініну (+58%) і лізину (+45)%), що також вказує на генотип-специфічну відповідь. У всіх випадках збагачення грибами поліпшило засвоєння поживних речовин і біосинтез важливих молекул, що беруть участь в контролі окисного стресу і клітинного pH.

Також молекули, на які впливає обробка мікоризними грибами, як очікується, продовжать термін придатності плодів томатів, тим самим сприяючи їх продажу в свіжому вигляді».

MDPI

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram