01 Липня 2022

Соя у сівозміні: найкращі варіанти

На перших етапах розвитку у сої інтенсивно розвивається коренева система, а ріст рослин у цей час уповільнено. Тому для бобових культур кращими попередниками є малозабур’янені поля після озимих та ярих зернових.

Також хорошими попередниками для сої є кукурудза, особливо на зелений корм та силос, цукрові буряки, картопля, багатолітні злакові трави. Допускається посів сої на тому ж полі протягом 2-3 років.

До несприятливих попередників належать інші зернобобові культури, багатолітні бобові трави та культури-носії збудників склеротиніозу такі, як соняшник та хрестоцвіті. У такому випадку існує ризик ураження рослин сої такими хворобами, як біла гниль, бактеріоз, фузаріоз.

Щоб уникнути ураження посівів сої люцерновою совкою, акацієвою вогнівкою, посіви розташовують на відстані не менше 1 км від посівів люцерни, чини, лісопосадок з жовтою та білою акаціями.

Соя, як і всі зернобобові, є цінним попередником для інших культур при умові її збирання в оптимальні строки. Культура використовує важкодоступні поживні речовини із нижніх ґрунтових горизонтів. У середньому вона залишає після себе в ґрунті 70-100 кг/га доступного азоту, 20-25 кг/га фосфору, 30-40 кг/га калію. Тому після сої рекомендується сіяти кукурудзу, яка у цьому випадку дає прибавку врожаю до 15%.

При вирощуванні, наприклад, озимого ріпаку чи соняшника у сівозміні з соєю, можна зменшити кількість внесення азотних добрив. У окремих випадках потреби соняшника в азоті відповідають тій його кількості, яку залишає після себе соя. При сівозміні кукурудза-соя, у разі точного дотримання всіх правил і норм, сільгосппідприємець має великі шанси зібрати високий врожай з мінімальними ризиками виснаження ґрунту.

Правильне розташування сої у сівозміні дає можливість збільшити її врожайність не тільки завдяки попередженню хвороб та пошкоджень шкідниками, але й завдяки водяно-фізичному режиму ґрунту, більш раціональному використанню поживних речовин.

Енергозберігаюча технологія вирощування сої може бути запроваджена при постійному зростанні родючості ґрунту, взаємодії біологічних, агротехнічних, агрохімічних засобів, оптимальному підборі техніки та дотриманні технологічної дисципліни.

td-sv.com

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Науковці вивели сорт пшениці, надстійкої до хвороб

Група доктора Хана Фангпу з Інституту генетики...

В Україні знову змінилися закупівельні ціни на сою та ріпак

Котирування на ріпак та сою кілька тижнів...

Експорт української агропродукції залізницею під загрозою

За словами Марії Дідух, директора ГС «Всеукраїнський аграрний...

Погода

Kyiv
чисте небо
25.9 ° C
25.9 °
25.9 °
52 %
3.5kmh
0 %
Пт
28 °
Сб
27 °
Нд
29 °
Пн
31 °
Вт
33 °