25 Жовтня 2021

Сучасні біостимулятори. Призначення та властивості

Біостимулятори росту рослин з плином часу все частіше стають темою для розмови багатьох спеціалістів у сфері сільського господарства. Великі міжнародні компанії (у тому числі виробники ЗЗР) почали звертати увагу на біостимулятори, коли вивчили їх властивості та механізми дії. Проте який вплив має стимулятор на ріст рослини, що його відокремили у окрему групу препаратів? Варто розібратись.

Важливо відзначити, що принцип роботи біостимуляторів відмінний від роботи добрив, засобів захисту рослин. Вони діють тільки на рослини, не чинячи прямої дії проти хвороб, комах або бур’янів. Біостимулятори не є джерелом поживних речовин, а стимулюють рослину до їх засвоєння та використання. Вони діють на клітинному рівні, не порушують, а навпаки, допомагають кращому функціонуванню рослини.

Біостимулятори можна отримати різними способами, наука винайшла багато способів, як отримувати біостимулятори з водоростей, риби, грибів і бактерій та інших рослин чи тварин.

Сьогодні відомо кілька основних типів біостимуляторів: мікробні та бактеріальні препарати, білкові гідролізати (амінокислоти та пептиди), гумати, екстракти морських водоростей та інші. Вони відрізняються складом та джерелом, з якого їх отримують.

Предметом активного наукового вивчення є окремий тип – білкові гідролізати, які перекривають інші класи біостимуляторів – гумати та екстракти водоростей, тому пропонуємо звернути увагу саме на цей клас.

Білкові гідролізати – це частини білка, які отримують, коли білок розпадається на окремі частини – пептиди та амінокислоти. Процес його розпаду називають гідролізом. Білок у процесі розпаду спочатку переходить у пептид, а потім пептид – в амінокислоту. Таким чином, біостимулятори, які отримані завдяки розкладу білків, називають білковими гідролізатами. Пептиди (короткі ланцюжки амінокислот) – це своєрідні сигнальні фітогормони, які впливають на клітину та викликають певну очікувану реакцію, наприклад, розвиток кореневої системи, або ж певна реакція на абіотичні стреси. Амінокислоти – це базові частини білків і їх використання дозволяють направити енергію рослин на протидію стресовим факторам і отримати легкозасвоюванні матеріали для синтезу білка.

Хімічний склад та характеристики біостимулятора залежать від джерела білків (побічні продукти тваринництва, залишки рослин) та від процесу виробництва (хімічний та/або ферментативний гідроліз (розклад)).

ПОХІДНІ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ МАЮТЬ ТАКІ ОСОБЛИВОСТІ

Біостимулятори, які отримані з білка тваринного походження, розкладаються у дуже агресивному середовищі. Отриманий продукт складається з великої кількості розірваних молекул, деякі амінокислоти (триптофан, цистеїн) частково або повністю руйнуються, а молекули багатьох інших амінокислот змінюють свою форму (переходять з L-форми в D- форму) і таким чином стають недоступними рослинам для засвоювання.

Біостимулятори на основі рослинних компонентів отримують більш щадним методом (ферментативний гідроліз із застосуванням ферментів, за температури нижче 60°C). Завдяки такому методу зберігається велика кількість пептидів та амінокислот, з яких багато доступні для засвоєння рослиною. Також співвідношення різних пептидів та амінокислот у складі отриманої речовини оптимальне для рослини, оскільки сировиною були рослинні компоненти.

Отже, білкові гідролізати мають різні властивості в залежності від сировини та способу обробки. При агресивній обробці пептиди не зберігаються, а розпадаються до амінокислот. Моле­кули амінокислот під час обробки та виділення можуть переходити в форму, яку рослина не може засвоювати. Важлива складова білкового гідролізату – це не тільки склад, але і співвідношення у розчині активних сполук. При неправильному співвідношенні рослина поглинає одні складові та надалі відчуватиме їх нестачу, а інші – залишить невикористаними.

СВІТОВЕ ВИРОБНИЦТВО БІОСТИМУЛЯТОРІВ НА ОСНОВІ БІЛКОВИХ ПРОДУКТІВ

У глобальному масштабі більшість білкових гідролізатів (амінокислот та пептидів) для сільськогосподарських потреб виробляють компанії в Італії, Іспанії, США, Китаї та Індії. Деякі з цих компаній виробляють біостимулятори та добрива з побічних продуктів шкіряної/м’ясної промисловості.

В останні роки деякі компанії впроваджують біостимулятори на основі рослинної сировини. Ця тенденція спостерігається на ринку США, Європи та Азії. Біостимулятори на основі рослинних компонентів набувають все більшої популярності серед фермерів завдяки наявності багатьох біоактивних сполук та великій ефективності для підвищення продуктивності врожаю.

Найбільшими компаніями-виробниками у світі на сьогоднішній день є Marrone Bio Innovation, Valagro SpA, Biostadt India Limited, BASF SE, Italpollina SpA (яка нещодавно змінила назву на Hello Nature).

Біостимулятори — це одне з вирішень глобальних проблем у сільському господарстві, покриття попиту у натуральних продуктах для обробки рослин. Їх використання допомагає подолати не тільки нестійкі умови клімату, нестачу вологи, але і пом’якшити агрономічні помилки та посилити позитивну дію при внесенні добрив і засобів захисту.

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2021

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
рвані хмари
5.4 ° C
6 °
4.8 °
58 %
0.5kmh
75 %
Нд
5 °
Пн
8 °
Вт
12 °
Ср
12 °
Чт
13 °