Ситуація на ринку черешні України з року в рік стає дедалі складнішою. Через падіння виробництва експорт цієї ягоди значно знизився. Це у той час, коли конкуренція з продукцією з Узбекистану на внутрішньому ринку продовжує посилюватися. Про це заявила Марія Лакеєва, аналітик Асоціації «Ягідництво України».
«Ситуація на ринку черешні, яку ми спостерігаємо останніми роками в Україні, грає не на користь українським виробникам. По-перше, власне виробництво цієї ягоди щороку потерпає через погодні негаразди. У 2021 році, окрім приморозків навесні, значну шкоду врожаю завдали рясні опади. Наприклад, в Запорізькій області, де зосереджено більшість господарств, що вирощують черешню, за червень випала тримісячна норма опадів. Це призвело не тільки до зниження врожаю, але й до значного погіршення якості. В результаті, зібрати експортну партію українські виробники просто не мали змоги», – коментує експертка.
Ситуація ускладнювалась також збільшенням поставок черешні з Узбекистану. За даними аналітика, за останні два роки ця країна значно посилила свої позиції на українському ринку. В результаті, в сезоні 2021 року на долю цієї країни припадало більш як 45% імпорту черешні до України.
«Крім того, ми бачимо, що Узбекистан продовжує експансію й на світовий ринок черешні. При цьому в деяких випадках витісняє Україну. Наприклад, в минулому сезоні наша Асоціація провела більше сотні B2B зустрічей з міжнародними байєрами і ми отримали не один запит на українську черешню, в тому числі від італійських компаній. Проте, на жаль, нам було нічого їм запропонувати. В результаті, на цей ринок зайшов Узбекистан», – додає Марія Лакеєва.
uaberries.com