В Україні з`явився сорт крупноплідної цибулі з відмінними якостями

262
В Україні з`явився сорт крупноплідної цибулі з відмінними якостями

Вітчизняні селекціонери з науково-дослідної станції «Маяк», що у Крутах, вивели унікальний сорт цибулі «Чайка», який відмінно зберігає товарні якості до нового врожаю.

Урожайність цього сорту – 35-40 тонн з гектара, середня вага однієї цибулини – близько 200-250 грамів. Це – результати без поливу.

За інформацією науковців, сорт «Чайка» створений із місцевих зразків, тому пристосований до наших широт та адаптивних факторів і, на відміну від голландських сортів, стійкий до шкідників і хвороб.

Сорт «Чайка» зберігається 7-8 місяців, не втрачаючи товарних якостей, і лежить до нового врожаю. Серед плюсів сорту – невибагливість, бо ж створювали його з місцевих зразків. Він стійкий до хвороб і шкідників, чим має явну перевагу над сортами іноземної селекції.

«Окрім високої врожайності, споживач ставить перед нами вимоги, аби наша продукція мала підвищений вміст сухих речовин, добре зберігалась, не пошкоджувалась шкідниками та хворобами, і, звісно, мала належний товарний вигляд.

Нині споживач має великий вибір, до того ж в умовах недофінансування ми змушені конкурувати з іноземними виробниками. Втім, у співвідношенні ціни та якості наші сорти нічим не поступаються нідерландським. А через слабку матеріальну базу ми використовуємо мінімум отрутохімікатів, тож можна сказати, що в нас практично органічне землеробство», – розповідає науковий співробітник селекції цибулі дослідної станції «Маяк» Любов Фесенко.

Окрім ріпчастої цибулі, на дослідній станції вирощують та селекціонують і багаторічні сорти. Цей вид селекції з’явився відносно нещодавно і продиктований він умовами ринку.

Починаючи з 2010 року, тут культивують такі види багаторічної цибулі, як батун, порей, слизун, цибуля запашна. Вони можуть рости на одному місці від семи до десяти років і мають або трубчате, або пласке листя.

agronews.ua

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram