01 Липня 2022

Важливий мікроелемент для отримання хорошого урожаю зернових

Повноцінне живлення зернових культур обов’язково повинно включати селен. Цей мікроелемент здатний в рази підвищувати стійкість рослин до негативних проявів навколишнього середовища. Тому селен є важливою складовою для отримання хорошого врожаю в 2021 році.

Основні функції, які виконує селен для здорового розвитку рослин:

  • Підсилює адаптаційний потенціал.
  • Зменшує рівень окислювальних процесів.
  • Бере безпосередню участь в утилізації перекисів і гідроперекисів ліпідів мембран.
  • Активно впливає на обмінні процеси.
  • Бере участь у збільшення в’язкості цитоплазми і процесі зв’язування води.
  • Сприяє виходу із зниженого обміну речовин на нормальний рівень.

Основні ознаки дефіциту селену проявляються у наступному. Рослини відстають у розвитку, сповільнюється зростання, виникають проблеми з цвітінням і формуванням насіння. Підвищується сприйнятливість до стресових проявів навколишнього середовища. На молодих листках з’являються хлорозні плями, згодом листя в’яне, сохне і відпадає. Відзначається втрата тургору.

Усунути селеновое голодування (а значить отримати високу стресостійкість посівів), можна вдавшись до своєчасного внесення селеновмісних мікродобрив. Рослини отримають необхідне живлення, що позитивно вплине на врожайність і, головне, якість продукції.

Останні наукові дослідження довели позитивний вплив селену на рослини. Зокрема, було встановлено, що внесення мікроелементу допомагає культурам краще переносити посуху і брак опадів.

Внесення селену  при засоленості грунту і кислому показнику ґрунтового розчину рН сприятливо позначилося на рості та розвитку рослин. Також у рослин значно посилюється стійкість до хвороб.

Ще однією з причин, чому слід збагачувати рослини селеном є висока потреба людського організму у цьому елементі.

Мікроелемент має здатність позитивно впливати на імунітет людини, активізуючи його роботу. Одним з основних способів надходження в людський організм селену є його вживання з продуктами рослинництва. Для цього аграрії збагачують селеном багато культур: пшеницю та інші зернові, салат, часник, редьку, томати та ін.

Внесення селену проводиться в розчиненому вигляді разом з основними добривами.

agroexp.com.ua

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Науковці вивели сорт пшениці, надстійкої до хвороб

Група доктора Хана Фангпу з Інституту генетики...

В Україні знову змінилися закупівельні ціни на сою та ріпак

Котирування на ріпак та сою кілька тижнів...

Експорт української агропродукції залізницею під загрозою

За словами Марії Дідух, директора ГС «Всеукраїнський аграрний...

Погода

Kyiv
чисте небо
30.4 ° C
30.4 °
30.4 °
51 %
0.5kmh
0 %
Пт
30 °
Сб
27 °
Нд
29 °
Пн
31 °
Вт
33 °