Українські селекціонери вивели новий сорт часнику Айдер, який стійкий до хвороб і шкідників. Однією з характеристик сорту є низькорослість, тому його садять густіше і збирають більший урожай із малої площі. Головки виростають до 50 г.
«За зразок взяли світові стандарти. Сорт мав бути економічно вигідний, щоб його вирощували не лише господарі, а й фермери. Середня урожайність Айдера становить 12 тонн із гектара», — розповідає селекціонер і експерт з насінництва України, професор Білоцерківського НАУ Зеновій Сич.
Особливості вирощування нового сорту часнику наступні. Для культури потрібно обрати прогріте світле місце, але, щоб поряд не було картоплі й цибулі. Адже, у них спільні хвороби, які можуть інфікувати майбутній урожай. Добрими попередниками є гарбузи, кабачки, огірки, капуста або горох.
Загортати Айдер потрібно землею та мульчею з торфу. Це допоможе часнику краще зійти, підживить паростки і зволожить ґрунт.
«Якщо дотримуватися цих правил, то виросте часник, не гірший за європейський. Сорт має високі оцінки споживчих характеристик і вже встиг позитивно зарекомендувати себе як в Україні, так і за її межами.
Враховуючи те, що споживачі ринку ЄС віддають перевагу менш гострим і пекучим смаковим характеристикам часнику, новий сорт формувався з толерантною пекучістю, що відповідає смакам європейських споживачів», — запевняє селекціонер.
На сьогоднішній день сорт Айдер пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торгівельних мережах.