Досвідом, як попередити хвороби колоса озимої пшениці та отримати зерно високої якості, поділився Василь Кифорук, технолог-консультант з агрономії «Трипілля Агроконсалт».
«Одним із найтриваліших періодів в онтогенезі озимої пшениці є період формування, наливу та дозрівання зерна, що може продовжуватися до 50 днів.
При цьому ми маємо як зелену рослину з активним процесом фотосинтезу та інтенсивним проходженням обмінних реакцій, так і засихаючу (з сповільненими або зупиненими усіма процесами), яка може уражуватись цілим спектром хвороб, які не лише знижують урожай за рахунок зменшення площі фотосинтезу (борошниста роса, септоріоз, піренефороз, ринхоспоріоз, темно-бура плямистість та інші), але і погіршують його якість (фузаріоз, альтернаріоз, кладоспоріоз та ін.).
Таким чином, в системі захисту озимої пшениці часто є недооціненим використання фунгіцидного захисту, особливо в умовах дощів або високої вологості повітря, під час формування, наливу та дозрівання зерна озимої пшениці.
Зокрема, фузаріоз, септоріоз, альтернаріоз колоса, оливкова плямистість (кладоспоріоз) можуть заселятися як на зеленій рослині, так і проявлятись вже на висихаючій рослині, викликаючи почорніння колоса, ураження та пошкодження зерна і, як наслідок, погіршення хлібопекарських і споживчих якостей зерна, схожості та енергії проростання насіння.
При цьому в результаті своєї життєдіяльності бактерії, які викликають хвороби, не лише використовують рослину як джерело харчування, пошкоджуючи її та зерно, але, як зокрема, фузаріоз, виділяють токсини, що накопичуються в зерні та є шкідливими для людини.
Тому, рекомендую, в період наливу – молочно-воскової стиглості зерна внести на посівах озимої зернової групи фунгіциди на основі триазолів (тебуконазол, метконазол, флутріафол і т.д.), що забезпечить високу ефективність боротьби з хворобами колоса та отримання зерна високої якості».