Перезимівля озимих культур відбувається за відносно задовільних погодних умов, загрозливих явищ поки що не відмічається.
За інформацією ННЦ «Інститут землеробства НААН», посіви пшениці озимої, які було висіяно в оптимальні строки (25 вересня), знаходяться у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння – 2,3-2,7, висота рослин – 20-24 см, довжина конуса наростання рослин – 0,43-0,45 мм, маса 100 сирих рослин становить 160-175 г. Стан посівів добрий.
Посіви пшениці озимої, що було висіяно наприкінці допустимих термінів (5 жовтня), перебувають на початку фази «кущіння», з довжиною конусів наростання – 0,25-0,27 мм. Висота рослин – 15-20 см. Маса 100 сирих рослин складає 70-80 г. Стан посівів добрий.
Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння – 2,6-2,7, висота рослин – 16-18 см, довжина конуса наростання – 0,65-0,75 мм, маса 100 сирих рослин становить 145-155 г. Стан посівів добрий.
Рослини жита озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння – 2,1-2,3, висота рослин – 20-22 см, довжина конуса наростання – 0,65-0,75 мм, маса 100 сирих рослин становить 145-155 г. Стан посівів добрий.
Рослини ячменю озимого перебують у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння – 2,5-2,7, висота рослин – 15-18 см, довжина конуса наростання – 0,60-0,65 мм, маса 100 сирих рослин становить 140-150 г. Стан посівів добрий.
Подальший стан озимих зернових культур буде повністю залежати від температурного режиму, наявності і величини снігового покриву та вимагатиме проведення постійного моніторингу, передусім у місцях із найбільшою ймовірністю прояву несприятливих явищ.
Рекомендується додатково відбирати зразки для визначення життєздатності рослин після різких змін погодних умов (кожен раз після глибоких відлиг і після сильних морозів), крім загальноприйнятих строків відбору.
При визначенні життєздатності рослин озимих культур особливу увагу необхідно приділяти динаміці витрачання вуглеводів, стану конусів наростання, температурному режиму на глибині залягання вузлів кущіння.
naas.gov.ua