Згідно з данними Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності вирощування проса в Україні за підсумками 2019 року складе 47,2 %. За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка це найвищий показник серед усіх основних сільськогосподарських культур.
Окрім 2019 року просо і у 2018-му відзначалося високим рівнем рентабельності (34,7 %), однак поступалося хмелю (60,9 %). В минулому році хмелярство дещо здало свої позиції щодо рентабельності виробництва (42,7 %), поступившись лідерством не лише просу, а й житу (43,2 %).
Загалом рівень рентабельності виробництва рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємствах у 2019 році зменшиться до 9,6 % в порівнянні з 25,5 % у 2018 році, зазначив науковець.
Окрім вже згаданого хмелю, меншим, ніж у попередньому році, рівнем рентабельності відзначаються зернові культури (6,3 % у 2019 році проти 24,9 % у 2018), соняшник (22,2 % проти 32,5 %), соя (2,6 % проти 21 %), ріпак (9,6 % проти 31,1 %), овочі закритого ґрунту (4,2 % проти 8,5 %) та виноград (6,5 % проти 22,6 %).
При цьому серед зернових рівень рентабельності зменшився лише по основних культурах: пшениці (з 24,6 % у 2018 році до 16 % у минулому), кукурудзі на зерно (з 27,2 % до 0,6 %), та ячменю (з 25,6 % до 11,0 %).
Збитковим, як і у 2018 році залишилось виробництво цукрових буряків (- 16,3 %), тоді як збиткові жито, гречка та горох у 2019 році стали прибутковими.
В минулому році саме рослинництво забезпечило прибутковість с/г діяльності агропідприємств, що і надалі сприятиме поглибленню спеціалізації останніх на користь найбільш рентабельних культур, підсумував Юрій Лупенко.