20 Жовтня 2021

Основні агрументи «за» і «проти» вирощування ГМО культур

Віцепрезидент Східної сільськогосподарської палати Cámara Agropecuaria del Oriente Оскар Маріо Юстиніана назвав ряд вагомих аргументів на користь вирощування ГМО-культур.

АРГУМЕНТИ «ЗА» ГМО

Підвищиться врожайність сільгоспкультур.  Отже, з гектара сільгоспугідь можна отримувати більше сільгосппродукції. Що стосується сої, то ГМО-насіння дозволяє зібрати додатково від 1,9 до 2,9 тонни з гектара. У країнах, де вирощується ГМО-кукурудза, було зареєстровано збільшення її виробництва на 5-25%.

Важливо, що для зростання обсягів виробництва не потрібно розширювати посівні площі та вводити в сівозміну додаткові сільгоспугіддя.

Захист ґрунту від деградації. При підготовці ґрунту для вирощування ГМО-культур оранка, як правило, замінюється прямим посівом по стерні, що дозволяє зберегти структуру ґрунту і створити сприятливе середовище для розвитку корисних мікроорганізмів, накопичити поживні речовини. Знизиться навантаження на навколишнє середовище шляхом використання меншої кількості пестицидів і води, відновлення здоров’я ґрунту.

Що стосується загрози біорізноманіттю, то вже змінилися методи отримання трансгенних рослин. Зараз всі етапи перебувають під строгим лабораторним контролем виробників і наглядових органів.

Більший прибуток аграріїв. Фермери отримають пряму вигоду від вирощування трансгенних культур завдяки збільшенню обсягів виробництва сільгосппродукції від 12 до 21% і зниження кількості застосовуваних пестицидів. Споживачі також отримають економічну перевагу, оскільки така продукція буде коштувати дешевше.

Зростання економіки. У виробництві сільгосппродукції залучена велика кількість людей: фермери, обслуговуючі компанії, перевізники й т.д. Збільшення обсягів виробництва принесе користь кожному учаснику виробничого ланцюжка. У сільськогосподарському секторі будуть створені додаткові робочі місця. Знизиться споживання пестицидів та агрохімікатів у зв’язку з тим, що рослини, отримані за допомогою методів генної інженерії, вже стійкі до шкідників і хвороб.

Посухостійке насіння також дозволить уникнути економічних втрат, викликаних нестачею вологи. Це важливо, оскільки прогнозується менша кількість опадів через зміни клімату.

АРГУМЕНТИ «ПРОТИ» ГМО

Представник неурядової організації Productividad Biósfera Medio Ambiente (Probioma) Мігель Я. Креспо виступає проти ГМО культур. Його аргументи наступні:

Шкода для здоров`я людини. Активіст вважає, що гліфосат, який активно застосовується при вирощуванні ГМО-культур, є токсичним і небезпечним для здоров’я людини та навколишнього середовища. Його надмірне застосування сприяє забрудненню ґрунту, води та повітря.

Зниження використання на полях агрохімікатів при вирощуванні ГМО культур – сумнівне. За даними Національного інституту досліджень Коста-Рики (INA), імпорт агрохімікатів, пов’язаних з виробництвом трансгенних соєвих бобів, не тільки не знизився, а збільшився за останні 10 років на 150% з 17,4 до 43 кг/га.

Трансгенні рослини самі по собі ще не гарантують підвищення врожайності. Урожайність визначається якістю посівного матеріалу, технологією догляду за посівами, рівнем родючості ґрунту і погодно-кліматичними умовами. Якщо ці чотири фактори будуть несприятливими, то дива підвищення врожайності не станеться.

Негативні наслідки для довкілля. Сумними можуть бути наслідки впливу ГМ-рослин на генетичну різноманітність місцевої флори та фауни. Є побоювання, що, запилюючись з рослинами тих же видів, вони витіснять їх. Дослідження, проведене Міністерством сільського господарства США, показало, що ГМ-люцерна «перекочувала» з виробничих полів в дику природу і виростає тепер на заході Сполучених Штатів, займаючи 27% в популяції цієї дикоростучої культури.

Отже, ГМО-культури – це відкриті двері для трансгенних видів, які ставлять під серйозну загрозу генетичну різноманітність місцевої флори.

«Складно уявити, що може статися з появою трансгенної кукурудзи, яка «заразить» всі види, доторкнувшись безпеки і продовольчого суверенітету населення, для якого вона є одним з найважливіших продуктів харчування», – каже Мігель Я. Креспо.

eldeber.com.bo                                                                 

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Жнива-2021: в яких областях отримали найбільшу урожайність с/г культур

В Україні триває збирання зернових та зернобобових...

Variant Irrigation представила нову зрошувальну систему

Українська виробничо-сервісна компанія «Variant Irrigation» презентувала нову...

Після оприлюднення жовтневого звіту USDA несподівано і різко підскочили ціни на пшеницю

Минулого вівторка пшеничні ринки досить стримано відреагували...

Погода

Kyiv
рвані хмари
-0.1 ° C
2 °
-4.1 °
67 %
0kmh
65 %
Ср
15 °
Чт
19 °
Пт
17 °
Сб
10 °
Нд
4 °