16 Жовтня 2021

Американські вчені знайшли спосіб боротьби з небезпечним патогеном бобових

В останні роки виробництво нуту знаходиться під загрозою. Основна причина – наявність патогенів, які перешкоджають вегетації та призводять до серйозних втрат врожаю. Загибель рослин вчені та аграрії пов’язують з повсюдним поширенням гнилей, викликаних Pythium ultimum.

Американський дослідник Джордж Вандемарк і його команда працювали над поліпшенням сортів нуту і розробкою нових способів боротьби з хворобами бобових.

«Понад 30 років основні патогени нуту та інших бобових контролюються фунгіцидами. Ми виявили, що цей підхід не завжди працює ефективно. Це сталося, коли один з моїх колег відвідав поле, де не з’явилися сходи», – каже Джордж Вандемарк.

Посіяне насіння загинуло фактично відразу ж після появи сходів. Щоб визначити причину, дослідники витягли його з грунту і в результаті проведеного аналізу виявили причину загибелі сходів – збудник P.ultimum.

Як відзначили експерти, даний патоген відрізнявся резистентністю до фунгіцидів, якими оброблялося поле. Це призвело до масового зараження бобів ще на початковій стадії їх проростання.

У ході дослідження вчені вивчили два принципово різних типи нуту: світло-коричневий Кабулі і різнокольоровий Дезі.

Експерти досліджували різні властивості і характеристики генотипів, щоб виявити природні ознаки стійкості до P. ultimum. У результаті вдалося встановити, що найбільш популярні генотипи нуту, які вирощуються у США, були сприйнятливі до виявленого захворювання. У тому ж дослідженні команда виявила генотипи, які показали стійкість до гнилей.

«Ми ідентифікували багато генотипів нуту Дезі, які були стійкі до патогену. У тому ж дослідженні вдалося встановити кілька генотипів Кабулі, які також продемонстрували середній показник стійкості до патогену», – каже Джордж Вандемарк.

Ці стійкі генотипи зернобобової культури ляжуть в основу майбутньої селекційної роботи зі створення кардинально нових рослин, стійких до патогену. Резистентний нут будуть схрещувати з сучасними комерційними сортами.

Вчені вважають, що їхнє відкриття і результати дослідження це – серйозний крок до використання селекції рослин, як засобу боротьби з хворобами, що дозволить зменшити кількість синтетичних хімічних речовин для обробки насіння і посівів.

За словами Джоржа Вандемарк, патоген P.ultimum негативно впливає не тільки на нут, але і на пшеницю та сою.

Науковці в перспективі можуть спиратися на це дослідження для вивчення потенційної стійкості до хвороб P.ultimum інших культур.

agronomy.org

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Виведено сорт картоплі з генами диких рослин стійкий до фітофторозу

Одним із найбільш розповсюджених і шкодочинних захворювань...

Корейські вчені отримали нове ефективне добриво з метану

Дослідники з Університету Кен Хі (Південна Корея)...

Погода

Kyiv
чисте небо
13.2 ° C
14.2 °
10.5 °
58 %
1.8kmh
0 %
Сб
13 °
Нд
12 °
Пн
12 °
Вт
9 °
Ср
10 °