03 Серпня 2021

Чому вашим полям потрібні сульфати і як їх застосовувати

Сірка важлива для всіх форм життя, оскільки є будівельним елементом у структурі трьох амінокислот: метіоніну, цистину і цистеїну. Ці амінокислоти входять до складу 99% відомих білків, виявлених у бактеріях, грибах, вищих рослинах та в інших живих істотах, включно з людиною. Без сірки неможливе формування білкових сполук, які є основою життя на планеті. Тож не дивно, що без сірки розраховувати на гарний врожай аграрію теж не варто. Про те, яка користь від цього елемента в сільському господарстві, як виявити симптоми, що сигналізують про нестачу сірки на вашому полі, та що з цим робити, поговоримо у цій статті.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ПЕРЕВАГИ ЗАСТОСУВАННЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Оскільки сірка й азот необхідні для побудови білків у рослинах, між ними існує тісний взаємозв’язок. Білки рослини містять багато сірки. Крім того, сірка:

  • бере участь в утворенні хлорофілу, синтезі олій та інших важливих процесах вегетації рослин;
  • залежно від ґрунтів і кліматичних умов забезпечує прибавку врожаю до 20%;
  • сприяє вивільненню в ґрунтовому розчині фосфору, калію, кальцію, магнію, заліза та інших елементів, збільшуючи їх доступність для рослин і підвищуючи ефективність внесених добрив;
  • підвищує стресостійкість рослин, впливає на вміст хлорофілу в листі, що сприяє формуванню лігніну, який зміцнює тканини рослин;
  • збільшує стійкість культур до вилягання, ураження хворобами і шкідниками;
  • працює як імуностимулятор, особливо при виході рослини зі стресового стану.

Загальний вміст сірки у ґрунті визначається запасами гумусу й становить від 0,001 до 0,5%. При цьому 70–90% сірки міститься в органічній формі, яку рослинам важко засвоювати. Щоб вона стала доступною для рослин, потрібна трансформація елемента в напрямку мінералізації за участю мікроорганізмів роду Thiobacillus thiooxidans, під час якої вивільняється сульфатна форма сірки, що поглинається рослиною. Проте процес мінералізації проходить надто повільно (через низький рівень температури, вологості, аерації ґрунту), що не дає змоги культурі отримати потрібну їй кількість сірки. Про це свідчать такі цифри: ґрунти з 1% органічної речовини можуть вивільняти сірку зі швидкістю 3,6 кг/га/рік. Дефіцит, що виникає, має компенсуватися внесенням сірковмісних мінеральних добрив.

СПОЖИВАННЯ ТА ВИРОБНИЦТВО

Сульфат амонію має найбільший відсоток вмісту сірки порівняно з іншими комплексними добривами – не менше ніж 24 %. Основними перевагами цього добрива є хімічна стійкість і низька гігроскопічність, а також легкодоступна для рослин форма, що дає їм змогу засвоювати сірку одразу після внесення.

Чому вашим полям потрібні сульфати2В Україні сульфат амонію виробляється у великих обсягах, проте якісний продукт можуть запропонувати лише деякі виробники. Так, на виробництві гранульованого сульфату амонію, якість якого відповідає імпортним аналогам, спеціалізується компанія «Українські мінеральні добрива». Виробничий комплекс виконує гранулювання добрив за європейським технологіями. Він оснащений сучасним автоматизованим обладнанням японсько-німецького холдингу Hosokawa Alpine, що має більше ніж 100-річний досвідом роботи в цій галузі.

Основною відмінністю нового виробника стало те, що сульфат амонію на заводі компанії проходить два ступені очищення.

Зі слів представників компанії, у сульфаті амонію її виробництва 21% азоту, 24% сірки й відсутні домішки інших речовин, що підтверджують висновки швейцарської експертної компанії SGS, українських лабораторій і наукових інститутів.  Продукт має підвищену міцність гранул, які не поступаються кращим світовим зразкам за хімічним складом, розміром, розсипчастістю та швидкістю розчинення.

Важливо і те, що цей вид добрива виробляється в Україні та з української сировини, а отже, жодні імпортні обмеження не впливають на забезпечення фермерів сірко­вмісними азотними добривами.

ЯК ВИЯВИТИ ДЕФІЦИТ СІРКИ 

Нестача сірки позначається на кількості та якості врожаю. Візуально діагностувати дефіцит сірки в рослині складно, оскільки зовні він аналогічний азотному голодуванню: спостерігається пожовтіння листя (хлороз), витягування й потоншення стебел, уповільнений розвиток. Тож фермери часто плутають сірчане та азотне голодування.

Щоб правильно визначити брак сірки, звертайте увагу на листя. Хлороз на молодому листі при дефіциті сірки пояснюється тим, що вона не може переміщатися з нижніх ярусів до молодих пагонів, як азот. При нестачі азоту нижні листки відпадають, а сірчана недостатність призводить тільки до збліднення й пожовтіння, але не до опадання листя. Оскільки на багатьох польових культурах складно візуально розрізнити дефіцит сірки й азоту, для цього слід проводити аналіз тканин рослини.

Інші специфічні симптоми дефіциту сірки:

  • хлороз молодих листків або некроз верхівок блідо-зелених листків;
  • невеликий і веретеноподібний (кволий) ріст із короткими стеблами;
  • затримка розвитку рослини та стиглості;
  • погане утворення бульбочок у бобових, що супроводжується неповним дозріванням плодів та небажаним співвідношенням N/S у рослинах.

Найчастіше дефіцит сірки спостерігається на ґрунтах із низьким вмістом органічної речовини (гумусу), вивітрених ґрунтах із високим вмістом заліза та на ґрунтах легкого гранулометричного складу (піщаних, сірих, дерново-підзолистих). Такі ґрунти характерні для півночі та півдня України.

Сірка, наявна у природному стані в ґрунті на початку сезону, легко промивається в нижні шари або втрачається із поверхневим стоком, особливо дощової весни. Втрати можуть сягати 50%. Зарадити цьому можна шляхом внесення сірковмісних мінеральних добрив. Наприклад, сірка, яку містить сульфат амонію, вноситься без втрат при розчиненні на поверхні ґрунту за рахунок зв’язаного стану цього елемента у гранулі добрива.

ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ У СІРЦІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВНЕСЕННЯ СУЛЬФАТУ АМОНІЮ

Потреба у сірці суттєво різниться для різних сільськогосподарських культур. Вміст сірки в абсолютно сухій речовині рослин зазвичай становить від 0,1 до 1,0% (з розрахунку на елемент).

Важливо також пам’ятати, що потреба рослин у сірці змінюється впродовж вегетаційного періоду. Наприклад, максимальна потреба ріпаку в сірці спостерігається в фазу цвітіння й утворення насіння. Поглинання сірки кукурудзою відбувається з постійною швидкістю впродовж усього вегетаційного періоду. При цьому в зерні акумулюється понад 50% накопиченої рослиною сірки. Рослини ж пшениці між фазами цвітіння і дозрівання можуть втрачати до половини накопиченої сірки.

Найбільш чутливі до внесення сірковмісних добрив хрестоцвіті культури: ріпак ярий та озимий, редька олійна, гірчиця біла. Чутливі також картопля, бобові та зернові культури, переважно озимі.

Відповідно до кількості сірки, яка споживається одиницею основного врожаю (насіння, зерно, бульби, коренеплоди), сільськогосподарські рослини діляться на три групи за низхідною послідовністю потреб:

  • дуже висока потреба (дуже чутливі) – 50–70 кг/га: ріпак і капустяні рослини;
  • висока потреба (чутливі) – 25–40 кг/га: буряки (цукрові, кормові), картопля, помідори; метеликові кормові – стручкові, соя, зернові колосові, кукурудза;
  • середня – менше ніж 20 кг/га: кормові зернові, трави.

Для картоплі сульфат амонію найбільш ефективний при внесенні в ґрунт навесні в рекомендованих дозах щодо азоту (450–600 кг/га сульфату амонію на тлі органічних добрив). Також добриво підходить для першого ранньовесняного підживлення на початку відновлення вегетації озимих ріпаку, пшениці. При підживленні озимого ріпаку навесні, на початку вегетації, доза сульфату амонію має становити 300 кг/га. Ще 40 кг/га д.р. азоту потрібно доповнити карбамідом або КАСом. При проведенні першого ранньовесняного підживлення азотом озимої пшениці 150 кг/га  потрібно внести у формі сульфату амонію, а 20–40 кг/га д.р. азоту потрібно, знову ж таки, доповнити карбамідом або КАСом.

Застосування азотно-сірковмісних добрив забезпечує збільшення врожайності сільськогосподарських культур порівняно зі стандартним рідким добривом КАС – залежно  від ґрунтів і кліматичних умов до 20% прибавки у врожаю.

УКРАЇНСЬКІ СІРКОВМІСНІ ДОБРИВА

Сульфат амонію – найпростіше і найбільш поширене сірковмісне добриво. Але й воно має резерви для вдосконалення. З другого півріччя 2021 року компанія «Українські мінеральні добрива» розпочинає серійне виробництво вдосконалених модифікацій сульфату амонію. Нова лінійка сірковмісних добрив матиме високий вміст азоту, фосфору та інших добавок, які суттєво покращують агрохімічні властивості продукту.

Якщо ви бажаєте отримати зразки нових добрив – пишіть на адресу info@umf.com.ua

0 800 400 403 (безкоштовно в межах України)
www.umf.com.ua

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2021

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Бор: функції та підходи до збільшення його доступності рослинам

Значна потреба у борних добривах обумовлена низьким...

Від чого залежить ефективність листкового удобрення рослин

Поглинання елементів живлення листком принципово різниться від...

Роль азотно-сірчаного живлення в розвитку кукурудзи

Кукурудза – одна з найцінніших кормових культур. За...

Погода

Kyiv
чисте небо
17 ° C
18.2 °
14 °
73 %
0.5kmh
0 %
Вт
25 °
Ср
27 °
Чт
30 °
Пт
28 °
Сб
23 °