У посівах озимих зернових культур на 7-40% площ продовжують розвиватися борошниста роса (1-8% рослин у Київській обл.), септоріоз, гельмінтоспоріоз, бура листкова іржа, кореневі гнилі (1-7%, макс. 10% рослин, Миколаївська обл. – септоріоз).
У посівах озимого ячменю гельмінтоспоріозом уражено 2-6% (макс. 10-15%) рослин у Львівській та Миколаївській областях.
Скрізь 14-47% рослин озимого ріпаку охоплено пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, 1-7% рослин – білою плямистістю.
На рослинах озимого жита у Волинській області продовжується розвиток кореневих гнилей, бурої листкової іржі, якими уражено 1-2% рослин. Подальший розвиток та поширення хвороб у посівах озимих культур залежатиме від погодних умов, рівня зволоженості та температурного режиму.
Затримка збирання врожаю кукурудзи в Тернопільській області призводить до ураження качанів хворобами, які у більшості випадків були пошкоджені шкідниками. Фузаріозом уражено 1,0-2,0% качанів, пліснявінням – 2,5-4,0%.
В Одеській, Тернопільській областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває мляве живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельністю 0,2-1 екз. на кв.м пошкодили 1-8% рослин. У вищезазначених посівах відмічається осередкова шкідливість личинок злакових мух, яких виявляли на 36-48% обстежених площ за середньої чисельності 2-6 екз. на кв.м. Пошкоджено 2-12% рослин.
Аналіз матеріалів моніторингу, які надходять з областей, свідчать що у посівах озимих зернових на 5-37% (макс. 88%) обстежених площ обліковують 0,5-3 жилих колоній мишоподібних гризунів на гектарі, на 5-60% (макс. 100%) обстежених площ озимого ріпаку виявляють 1-4 колоній на гектарі.
Повсюди на 25-100% багаторічних трав, садах, незораних площах після просапних культур, неугіддях, інших природних стаціях кількість мишоподібних гризунів враховується по 2-4, в осередках Житомирської, Івано-Франківської, Тернопільської, Херсонської областей до 6-8 колоній на гектарі.
На неорних землях у Луганській, Херсонській областях обліковують курганчикових мишей, які зелені не споживають, а харчуються насінним кормом із культурних та диких злаків. За даними спеціалістів кількість курганчиків на 1 гектар становить 0,5-2.
dpss.gov.ua