24 Жовтня 2021

У 2020 році найбільший приріст урожайності показало озиме жито

Найбільше у 2020 році зросло виробництво проса – на 44,7% проти 2019 року.

“Проте цей приріст досягнуто виключно за рахунок розширення на 64,1% посівних площ під цією культурою на тлі зменшення її урожайності на 12% – до 16,8 ц/га”, – поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

За рахунок розширення посівних площ зросло і виробництво гречки – на 12,8%, тоді як урожайність цієї культури зменшилась проти попереднього року на 5,9% – до 12,7 ц/га.

Крім проса та гречки, з усіх сільськогосподарських культур зросло виробництво жита – на 34,1%, вівса – на 21,1%, овочів закритого ґрунту – на 4,9%, картоплі – на 3,0%, а також кользи (ярого ріпаку) – на 1,0%.

“По цих культурах приріст досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і урожайності”, – пояснив науковець. Причому найбільше зростання цих показників відбулося по житу озимому: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7%, а урожайність – на 13,9%.

“Проте збільшення виробництва зазначеної продукції не компенсувало спад по інших, більш вагомих культурах”, – зауважив Юрій Лупенко.

Загалом виробництво рослинницької продукції у січні-жовтні 2020 року зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 року був досягнутий приріст на 3,7%. Найбільше падіння поки що спостерігається по зернових і зернобобових культурах – на 22,4%, соняшнику – на 14,6%, а також по сої – майже на третину.

naas.gov.ua

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
рвані хмари
6.2 ° C
7.1 °
4.8 °
68 %
0.9kmh
75 %
Нд
8 °
Пн
8 °
Вт
11 °
Ср
12 °
Чт
11 °