У порівнянні з багатьма іншими культурами, томати мають підвищену потребу в елементах живленя при вирощуванні.
Однак внесення нутрієнтів у вигляді добрив не завжди ефективно, оскільки останні можуть вимиватися, випаровуватися або утворювати нерозчинні сполуки в грунті.
Деякі фермери намагаються вирішити цю проблему шляхом збільшення кількості внесених хімікатів, що в підсумку призводить до зниження якості продукції, погіршення грунту і удару по екології.
Альтернативним рішенням є використання мікроорганізмів, що вивільняють для рослин азот і фосфор, які містяться в грунті. Проте в цілому такий спосіб не дуже вдало показав себе під час польових випробувань.
Цікаве рішення знайшла група китайських дослідників, яке полягає у використанні штаму HG2011 деревного гриба Ceriporia lacerata, що застосовується в медицині, очищенні стічних вод, виробництві цукру та біопалива.
Виявилося, що цей гриб активізує діяльність ферментів у грунті і підвищує здатність томатів засвоювати поживні речовини. Використання гриба також підвищило цукрово-кислотне співвідношення в томатах, а також вміст розчинного цукру і вітаміну С.
Таким чином, компост цього гриба може служити в якості дешевої добавки, здатної знизити потребу томатів у мінеральних добривах.
EurekAlert