У 2017 і 2018 роках д-р Юджинія Бенкс, фахівець з картоплі Управління по картоплі Онтаріо в Канаді, провела загальні дослідження парші на картоплі.
В ході роботи були виявлені збудники парші, присутні на картопляних полях Онтаріо.
Доктор Бенкс відібрала проби грунту на 50 полях і відправила їх в лабораторію A & L для ідентифікації різних видів патогенних бактерій за допомогою ПЛР. Результати ПЛР-тестів показали, що Streptomyces stelliscabiei були найбільш частими виявленими бактеріями, за ними слідували S. Scabiei.
Також вченим у лабораторії вдалося встановити, що чим вищий вміст органічної речовини в зразках ґрунту, тим нижчі рівні бактерій S. stelliscabiei.
Доктор Бенкс каже, що Streptomyces caviscabies – це звичайна бактерія парші, яка викликає глибокі зіркоподібні ураження.
Такі пошкодження роблять бульби непридатними для продажу. Streptomyces caviscabies вперше була описана дослідниками Квебека в 1996 році.
Іноді на бульбах є дрібні зірочки або сітка. За словами доктора Бенкс, ця проблема частіше зустрічається у червоних сортів картоплі в теплі роки.
Можливо, це різновид сітчастої парші, викликаної Streptomyces reticuliscabiei, і вона представляє серйозну небезпеку для сприйнятливих різновидів картоплі.
На третій фотографії зображена бульба, яку доктор Бенкс залишила на землі після того, як сфотографувала на ній рожеву пляму. Коли через кілька днів фахівець повернулася на поле, то помітила, що рожева пляма висохла і залишилися зіркоподібні ураження.
potatonewstoday.com