В останні роки все більшої популярності набуває вирощування гороху озимого. За останні 5 років товаровиробники, поряд з озимими зерновими культурами та ріпаком, почали висівати також і цю культуру.
Багато науковців вбачають у ньому нову перспективну рослину, яка за вдалого підходу може конкурувати із традиційними озимими.
Основною перевагою гороху озимого є те, що використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутись ще до настання літньої посухи.
Після перезимівлі, на початку весни, культура вже має добре розвинуту кореневу систему, яка сягає глибини близько 10 см. В той час, як горох ярий в цей період зазвичай тільки починає висіватись.
Пізні строки сівби для гороху озимого є більш сприятливими, оскільки він добре реагує на скорочення тривалості світового дня та інтенсивно розвивається за умов знижених температур.
СОРТИ ГОРОХУ
З представлених 55 сортів гороху вітчизняної та іноземної селекції, які є в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення по Україні станом на 2021 рік, зареєстровано лише два сорти гороху озимого.
Сорт гороху посівного озимого НС Мороз – сорт створений науковцями-селекціонерами Сербії, оригінатором є Інститут рільництва і овочівництва, м. Новий Сад.
Цей сорт добре переносить низькі температури, на рівні озимої пшениці по стійкості до низьких температур в умовах України. Потенційна урожайність варіює між 4,0 й 6,2 т/га.
Другий сорт, який внесений до Державного реєстру сортів України у 2020 році, – це сорт гороху озимого Космай, кормового напрямку використання, підходить для зони Лісостепу, Полісся. Дуже стійкий до низьких температур і толерантний до розповсюджених захворювань. Витримує температуру – 15 °C без снігового покриву.
Він використовується для годівлі жуйних тварин, у змішаному посіві зі злаковими або в чистому вигляді, а також для зеленого добрива в садах і виноградниках. Потенційна урожайність становить 4,67-8,67 т/га.
dpss-ks.gov.ua