05 Грудня 2021

Поради щодо збільшення вмісту вуглецю в ґрунті та чому це важливо

Багаті на вуглець ґрунти з високим вмістом органічної речовини дають багато переваг: від більшої врожайності, зменшення витрат до більшої стійкості до нестабільності клімату, а також більшої кількості вуглецю, що фіксується та зберігається в грунті.

Правильний підхід до ґрунту має багато переваг, каже глава відділу екологічного розвитку FarmED Джонті Бруні, який додає, що фіксація та зберігання вуглецю в ґрунті та надземній біомасі мають також свої особливості, які потрібно враховувати.

«Там, де у вас є біологічно активний ґрунт, повний життя, ви отримуєте більш здорові врожаї з добре розвиненими рослинами і функціонуючим корінням, які в процесі свого росту потребують меншого втручання».

КЛЮЧОВІ СПОСОБИ ЗБІЛЬШЕННЯ ВМІСТУ ВУГЛЕЦЮ В ГРУНТІ

Для фермерів є три основні способи створення вуглецю в ґрунті:

  • Кореневі ексудати (виділення речовин, які впливають на властивості ґрунту безпосередньо навколо кореня)
  • Обмеження переміщення ґрунту для запобігання окисленню
  • Збільшення вмісту за допомогою управління залишками

Хоча всі три способи відіграють певну роль, кореневі ексудати є основою, оскільки більша частина утворення вуглецю відбувається за допомогою фотосинтезу та кореневих ексудатів, а коріння рослин виробляє вуглець у ґрунті в 5-30 разів швидше, ніж вуглець із надземної біомаси.

Для виробників, які не знайомі з вимірюванням вмісту вуглецю – органічна речовина ґрунту становить приблизно 60% вуглецю, частина якого міцно зв’язана та дуже стабільна. Решта вільна і нестабільна, що важливо для мікробної активності.

«Вона відіграє важливу роль у здоров’ї ґрунту та його функції. Тому так важливо забезпечити потік вуглецю через ґрунт, – каже він. Інша його роль — у глобальному вуглецевому циклі та впливі на зміну клімату. Якщо в ґрунти вводиться більше вуглецю, це сповільнює кліматичні зміни. Для цього важлива кількість вуглецю».

Професор Паулсон додає, що невелика кількість органічного вуглецю в ґрунті може мати великий вплив на властивості та біологію ґрунту.

Хоча це не може гарантувати вищі врожаї, особливо озимих культур, воно покращує фізичні властивості ґрунту, роблячи його більш стійким.

Збільшення органічної речовини ґрунту завжди корисно для функціонування ґрунту. Це також сприяє забезпеченню поживними речовинами, тому можлива економія витрат на добрива.

БІОЛОГІЧНІ ШЛЯХИ УТВОРЕННЯ ГРУНТІВ, БАГАТИХ НА ВУГЛЕЦЬ

Якщо ви хочете мати хороший ґрунту, вам потрібно вирощувати рослини, каже Крістін Джонс, австралійський експерт з біології ґрунту. Вона підкреслює, що грунтова порода перетворюється на верхній шар ґрунту лише після того, як вона контактує з корінням рослин.

Вона пояснює, що це відбувається за допомогою фотосинтезу: коли зелені рослини вловлюють сонячне світло і вуглекислий газ, вони виробляють цукри та вуглецеві сполуки. Деякі з них виділяються з коренів у профіль ґрунту.

Ці ексудати потім живлять мікроби ґрунту в активному взаємовигідному процесі, коли частинки ґрунту прилипають до коренів рослин. Величезна кількість мікробної активності всередині кореневої системи викликає утворення ґрунтових агрегатів.

«Дві основні речі, які відбуваються під час цього процесу, полягають у тому, що енергія розподіляється від коренів до мікробіому ґрунту, а гіфи грибів потім виробляють липкі речовини, які починають стягувати агрегати ґрунту разом, — пояснює вона. За процес відповідають мікроби, але потрібне також функціонуюче коріння».

Таким чином рослини змінюють структуру ґрунту, часто перетворюючи його з ущільненого та важкооброблюваного до пухкого. Рослини та мікроби працюють разом, щоб виробляти стійкі до води агрегати, які доктор Джонс називає «інженерними шедеврами».

«У цих агрегатах є місця для повітря та води. Вони можуть одночасно утримувати вологу в них і покращувати дренаж. Вони є основною одиницею функції ґрунту».

ПРИКЛАД ФЕРМЕРА З БРИТАНІЇ

Рівень органічної речовини в ґрунті на фермі в Лінкольнширі (площа 375 га) почав зростати з 2016 року, коли Ендрю Джексон прийняв рішення змінити спосіб ведення господарства.

Дослідивши відновлювальне сільське господарство і натрапивши на фермерів-однодумців, які бажають поділитися своїм досвідом, він зробив крок за кроком і приєднався до їх лав, маючи намір займатися стійким сільським господарством.

Зміни в грунті

Завдяки набагато меншому порушенню структури ґрунту, ширшій ротації, більшій різноманітності та поступовому запровадженню випасу худоби, тепер він має деякі поля, які досягли 6% органічної речовини ґрунту, і він знаходить велику кількість черв’яків.

В господарстві змінили підхід до вирощування окремих культур на певних площах для збереження їх родючості.

«Це означає, що ці ґрунти більше не втрачають форму, а багаторічні трави, які там зараз вирощуються, забезпечують родючість для наступного врожаю пшениці», — пояснює пан Джексон.

Нещодавно до сівозміни включили кіноа та дворічні насіннєві культури, причому останні допомагають утворювати органічні речовини.

Зміни в ротації означають, що ріпак зараз вирощується за принципом «один на вісім» із чотирма різними видами конюшини в якості супутників, які допомагають кращому укоріненню та кругообігу поживних речовин.

Сівалка Mr Jackson’s Horizon має кілька бункерів, що полегшує сівбу супутніх культур, а також дозволяє йому застосовувати добрива та препарати з резервуара, встановленого позаду.

Дієві нововведення

Його початковий план вирощувати більше покривних культур ще не втілився в життя, оскільки багато сільськогосподарських культур посіяні восени, а терміни вважаються занадто стислими для успішних проміжних культур.

Тим не менш він завжди шукає вдосконалення ротації, щоб допомогти з покращенням структури ґрунту та збереженням поживних речовин.

На фермі пожнивні залишки роками подрібнювали та заробляли в ґрунт, і пан Джексон тепер переходить до виготовлення власного компосту.

«Ідея полягає в тому, що він утримуватиме вуглець й повертатиме його в ґрунт», — каже він. «Ми виробляємо анаеробний компост, тому буде цікаво подивитися, як це буде працювати».

Він також побудував чотири біореактори Johnson-Su для компостування і сподівається перейти до приготування компостних чаїв для підтримки мікробного життя ґрунту.

Оскільки він усвідомлює, що будь-який надлишок азотних добрив, не використаний культурою, почне руйнувати отримані здобутки органічної речовини в ґрунті, внесення азоту було зменшено з 220 кг/га до 160 кг/га на пшениці. Інші культури також отримують знижені норми.

Економія палива

Крім того, використання палива скоротилося вдвічі завдяки зменшенню проходів по полю, а рахунок за ремонт техніки зменшився на одну третину.

Урожайність тримається на рівні, у середньому цього року пшениця показала 8,5-9 т/га.

Містер Джексон погоджується з тим, що дехто бачить у ньому «дивного фермера», але він дійсно задоволений обраним напрямком діяльності на сьогоднішній день і вважає, що ферма знаходиться в хорошому місці для впровадження систем сталого сільського господарства та екологічного управління землею.

«Я ще продовжую навчатися, — каже він. «В той же час можу зауважити, що методи покращення якості і структури грунту, з яких ми почали, було правильним рішенням. І зараз ми бачимо переваги цього».

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
димка
-2.6 ° C
-1.8 °
-3.4 °
93 %
3.1kmh
75 %
Нд
-1 °
Пн
2 °
Вт
3 °
Ср
1 °
Чт
3 °