Порівняння сучасних технологій вирощування польових культур. Підведення підсумків сезону

386
вирощування польових культур. Підведення підсумків сезону

Наш експеримент із порівняння сучасних технологій вирощування на прикладі семи польових культур (озимої пшениці, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху, кукурудзи, сої та цукрових буряків), який ми розпочали цієї весни на полях передового господарства Тернопільщини – ПАП «Аркадія», наблизився до завершення.

Нагадаємо, що метою нашого проєкту було порівняння вже відпрацьованих у господарстві схем вирощування основних культур з альтернативними технологіями, запропонованими фахівцями компанії «Сервіс-Агрозахід», і вибір найбільш оптимальних варіантів.

Підбиваючи підсумки, можна констатувати, що цьогорічний сезон видався вкрай непростим. Складні погодні умови та брак вологи негативно позначились на розвитку культур впродовж вегетаційного періоду, що відчули на собі аграрії в різних регіонах України. Це безумовно призвело до втрати потенціалу врожайності. Не стали винятком і посіви в ПАП «Аркадія».

У попередньому номері журналу «Агроном» ми висвітлювали результати урожайності озимих і ранніх ярих культур. В середньому по господарству вони виявились на 25–35% нижчими, ніж у попередні роки. Головною причиною недоотримання врожаю, окрім аномально посушливого весняного періоду, стали пізні травневі приморозки, внаслідок яких рослини зазнали відчутного стресу.

Водночас різниця в урожайності між варіантом господарства і альтернативним, запропонованим ТОВ «Сервіс-Агрозахід», становила 4–5%, за винятком озимої пшениці, де цей показник був у межах похибки досліду.

Окрім цього, варто зауважити, що поряд із отриманням хоч і незначної, але прибавки врожаю на альтернативному варіанті вдалося також скоротити витрати на технологію в межах 2–7% залежно від культури.

Тепер ми можемо порівняти результати урожайності пізніх ярих культур, а саме: сої, кукурудзи та цукрових буряків. Нагадаємо, що відмінності у технологіях вирощування цих культур стосувались не лише удобрення та захисту (соя, кукурудза, цукрові буряки), а й вибору альтернативних сортів і гібридів (соя, кукурудза), що показано на схемах нижче.

Таким чином, із часу попереднього обстеження, проведеного в середині липня, на полях пізніх культур, окрім цукрових буряків, уже не проводилось ніяких операцій. У варіанті з цукровими буряками було проведено ще три фунгіцидні обробки з додаванням мікродобрива та ад’юванту для контролю розвитку церкоспорозу, ознаки ураження яким почали проявлятись на посівах у другій половині вегетації.

На час останнього перед збиранням врожаю обстеження посівів усі культури були в доброму стані. Варто зазначити, що посушливі умови менше позначилась на розвитку пізніх культур, а помірні опади, які спостерігались у другій половині вегетації, дали змогу рослинам краще розкрити свій потенціал і частково нівелювали негативні наслідки посухи. Наприклад, рослини кукурудзи сформували максимальну для умов поточного року біологічну урожайність – виповнені качани містили 16–18 рядів і мали до 40 зернин у ряду. Фактична урожайність культури в заліку на варіанті господарства (гібрид Кобальт) становила 138 ц/га. На альтернативних варіантах було отримано такі показники: гібрид Зупорто – 126 ц/га, гібрид Тоутатті – 139 ц/га.

КУКУРУДЗАУрожайність сої сорту Кордоба на варіанті ПАП «Аркадія» становила 33 ц/га, в той час як на варіанті ТОВ «Сервіс-Агрозахід» цей показник дорівнював 37 ц/га. Альтернативний сорт сої Ніагара забезпечив урожайність 34 ц/га.

СОЯФактична урожайність цукрових буряків була такою: на варіанті господарства отримано 556 ц/га в заліковій вазі (з поля – 605 ц/га, фізична забрудненість – 8%), на альтернативному варіанті – 567 ц/га (з поля – 615 ц/га, фізична забрудненість – 8%).

ЦУКРОВІ БУРЯКИВодночас варто зазначити, що загалом затратна частина запропонованих альтернативних технологій вирощування була на 5–7% дешевшою, залежно від культури, порівняно з варіантами господарства.

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram