21 Жовтня 2021

Учені експериментально довели користь покривних культур

Покривні культури широко розглядаються як один із варіантів покращення родючості ґрунту. Крім того, вони вилучають вуглець із атмосфери. Але в той же час більшість фермерів не поспішають включати їх в сівозміну. Оскільки вони нібито негативно впливають на врожайність літніх товарних культур.

Нове дослідження вчених Університету Іллінойсу об’єднує польові дані та передове математичне моделювання. Воно дозволило зрозуміти, як покривні культури впливають на вміст вологи, азоту і кисню в ґрунті.

Директор-засновник Центру стійкості агроекосистем, доцент кафедри природних ресурсів Університету Іллінойсу Кайю Гуань зазначає:

“При дотриманні агротехнології фермери могли б використовувати всі позитивні властивості покривних культур, знайти оптимальне вікно їх вирощування, щоб отримати переваги і мінімізувати негативний вплив на товарні культури”.

Ідеї ​​Гуань засновані на складній математичній моделі, підтвердженій п’ятирічними експериментальними польовими даними, зібраними з декількох ділянок по всьому Іллінойсу Марією Вільяміль, співавторкою дослідження і професоркою кафедри рослинництва. Модель спрямована на виявлення основних факторів впливу покривних культур на врожайність товарних культур, включаючи тип покривних культур, терміни вирощування, а також фактори ґрунту, такі як вода, азот, кисень, температура і гумус.

Докторант, що працює з Гуань, і провідний автор дослідження Цзиці Цинь пояснює:

“Моделі, засновані на процесах, підтверджених польовими даними, мають безліч переваг порівняно з польовими експериментами. Більшість польових експериментів фокусуються тільки на кінцевих змінних, таких як урожайність товарних культур або біомаса покривних культур, і на їх проведення можуть піти роки. Методи моделювання можуть імітувати проміжні змінні, які важко виміряти в польових експериментах, зокрема процеси, що відбуваються в ґрунті. Моделі, перевірені за допомогою польових вимірювань, можуть допомогти оптимізувати вибір типів покривних культур, час їх висіву”.

Урожайність сої не залежала від жодного з типів покривних культур, ймовірно, тому, що соєві боби вносили свій власний азот у ґрунт. Відповідно до моделі, для кукурудзи конкуренція за воду посилюється в посушливі роки, і чим пізніше припиняються посіви покривних культур, тим менше азоту є для товарних культур.

Також учені встановили, що види, які не є бобовими, як-от однорічний райграс і жито, знизили врожайність кукурудзи на 0,9-6,9%. Однак азотфіксуюча вика не вплинула на врожайність кукурудзи в умовах із високим вмістом азоту. Оскільки ці результати корелюють із польовими спостереженнями на Середньому Заході та в усьому світі, Гуань каже, що це надає достовірності його дослідженню.

Моделювання виявило ще один факт. Пізнє завершення висіву не бобових культур усього за день до сівби кукурудзи призвело до більшої втрати врожаю кукурудзи, ніж завершення за місяць до сівби.

Марія Вільяміль розповідає:

“Є певний компроміс між вигодою від покривних культур і прибутковістю товарних культур. Якщо ми закінчимо посів раніше, покривна культура не буде так сильно впливати на врожайність товарних культур, але вона накопичуватиме менше біомаси. Тому ми повинні збалансувати ці два фактори”.

Модель також виявила інші чинники, які негативно вплинули на товарні культури, зокрема більш низькі температури ґрунту під біомасою покривних культур і меншу доступність кисню в ґрунті”.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

ALFA Smart Trading відновлює український експорт жита до Туреччини

Вперше за останні 12 років українське жито...

Селекціонери вивели морозостійкий сорт картоплі

Протягом декількох років група вчених із США...

Погода

Kyiv
чисте небо
16.1 ° C
16.5 °
15.5 °
51 %
0.5kmh
0 %
Чт
16 °
Пт
16 °
Сб
11 °
Нд
7 °
Пн
6 °