20 Жовтня 2021

В Україні з’явилася нова хвороба винограду

Зростання імпорту садивного матеріалу створює умови для проникнення та розповсюдження на території України нових потенційно-небезпечних шкідливих організмів. Одним з таких шкідливих організмів є  бактеріоз винограду (хвороба Пірса). Її збудником є грам-негативна, патогенна бактерія  Xylella fastidiosa Well et al.

Найбільш характерними симптомами первинного прояву інфекції є опік листків. На початковій стадії помітне раптове висихання або «обпікання» (листя злегка жовтіє або червоніє по краях у білих і червоних сортів винограду відповідно). Згодом краї листка раптово сохнуть, біля відмерлої тканини утворюється хлоротична зона, тоді як інша частина листкової пластинки залишається зеленою. Засихання листків триває кілька днів або тижнів, залишаючи на них низку скупчених зон зміненого кольору і відмерлої тканини.

Збудник бактеріозу проникає в судини ксилеми винограду, блокуючи транспортування мінеральних поживних речовин та води, порушує нормальний перебіг фізіологічних процесів в рослинах.

У хворих кущів початок вегетації затримується. Пагони виростають викривленими, плямистими, зелено-коричневими. Міжвузля – укорочені, бруньки розпускаються із запізненням, нерівномірно, ріст пагонів пригнічений. У наступні роки уражені рослини розвиваються повільно, при цьому утворюються слабкі хлоротичні пагони, що залишаються життєздатними впродовж одного-двох вегетаційних періодів.

Під час цвітіння спостерігається осипання почорнілих суцвіть та дрібних зав’язей. Ягоди передчасно забарвлюються, розм’якшуються та опадають. На пізній стадії розвитку хвороби відбувається відмирання кореневої системи слідом за відмиранням надземної частини виноградної лози.

Потенційні втрати врожаю на уражених кущах винограду можуть сягати 50-80%. Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями та живцями. Між рослинами бактерія переноситься численними видами комах, які живляться ксилемним соком.

Фітосанітарні заходи при вирощуванні:

  1. Заготовку прищеп слід проводити тільки із здорових кущів в господарствах, перевірених на відсутність хвороби.
  2. У період вегетації необхідно щорічно обстежувати усі насадження, насамперед розсадники, де вирощують садивний і прищепний матеріал, до початку реалізації з них продукції.
  3. Необхідно проводити дезінфікування технічних засобів та інвентарю при проведенні обрізання кущів, обмежити чисельність бур’янів, що є природними резерваторами хвороби.

Ліків проти цієї хвороби немає. Стійких сортів також. Тому дуже важливою є профілактика.

fitolab.volyn.ua

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Жнива-2021: в яких областях отримали найбільшу урожайність с/г культур

В Україні триває збирання зернових та зернобобових...

Variant Irrigation представила нову зрошувальну систему

Українська виробничо-сервісна компанія «Variant Irrigation» презентувала нову...

Після оприлюднення жовтневого звіту USDA несподівано і різко підскочили ціни на пшеницю

Минулого вівторка пшеничні ринки досить стримано відреагували...

Погода

Kyiv
рвані хмари
-0.1 ° C
2 °
-4.1 °
67 %
0kmh
65 %
Ср
15 °
Чт
19 °
Пт
17 °
Сб
10 °
Нд
4 °