Група вчених з біотехнології та аналізу ліків для рослин з Університету Кордови (Іспанія) в пошуках ідеальної ягоди досліджувала параметри дозрівання ягід полуниці (суниці садової), аналізуючи гени, пов’язані з якістю плодів з точки зору характеристик кольору, щільності, аромату, смаку і текстури.
В ході цих досліджень, спрямованих на поліпшення характеристик і органолептичних властивостей ягоди, вчені виявили ген, який відіграє дуже важливу роль у регуляції процесу дозрівання. Це транскрипційний фактор (FaPRE1), який є геном, відповідальним за трансляцію генетичного сигналу та створення генів для кольору, аромату та інших характеристик плодів.
Розвиток плодів суниці контролюється двома основними гормонами: абсцизовою кислотою (АБК), яка визначає момент початку дозрівання ягід (зі змінами кольору, запаху і т.д.) і ауксинами, що відповідають за ріст. Саме ці гормони вирішують, коли полуниця придбає потрібний розмір, колір і смак, необхідні для випуску на ринок.
Важливість описаного нетипового гена полягає в його ролі нібито «вартового» процесу дозрівання: коли настає момент дозрівання йому вдається змусити «замовкнути» гени розвитку (ауксини) і почати експресію дозрівання, включаючи гени АБК. Іншими словами, він здатний підсилювати і заглушати гени при роботі з іншим основним фактором транскрипції, який має функцію зв’язування з ДНК.
Зараз група іспанських вчених працює над складанням карти регуляції генів, щоб знайти конкретні маркери для ідентифікації рослин з кращими генетичними характеристиками.