Дослідники Йоркського університету (Канада) створили новий модифікований сорт пшениці, який збільшує урожайність зерна до 12%.
Селекціонери постійно працюють над підвищенням врожайності для задоволення світового попиту, але з часів «зеленої революції» 1960-х рр. темпи зростання врожайності сповільнилися і наразі не перевищують 1% на рік.
Багато розробок раніше були націлені на селекцію сортів, які б давали більшу кількість зерен в одній рослині. Робота вчених також зводилася до того, щоб зерна в нових сортах злакових були крупнішими. Однак коли цього вдавалося досягти, це призводило до зменшення їх кількості в кожній рослині.
Натомість дослідники з Йоркського університету збільшили кількість білку в рослинах, що контролює швидкість їх росту. Це призвело до підвищення розміру зерна на 12%, в порівнянні зі звичайним сортом. Проведені польові експерименти підтвердили, що кількість зернин при цьому не зменшилась, що призвело до підвищення урожайності.
«Попередні спроби збільшити врожайність пшениці були зірвані очевидним компромісом між розміром зерна і його кількістю. Ми вирішили обійти цю проблему, надавши імпульс системі природного зростання, яка контролює розмір рослинних тканин. Нам вдалося домогтися більш високої врожайності культури за рахунок підвищення рівня білка експансіна, який є основним детермінантом зростання рослин», – зазначив Саймон Маккуїн-Мейсон, професор Йоркського університету (CNAP).
Партнери-дослідники з австралійського університету Чілі провели експерименти, які продемонстрували ефективність рослин в польових умовах. Команда фахівців приступила до вивчення можливих варіантів подальших сортовипробувань і реалізації нового сорту пшениці аграріям.