Вода є основою. 95% успіху складається з правильної води

879
Вода є основою. 95% успіху складається з правильної води

Кожен новий день має починатися з випитої склянки води. Але якщо постійно пити воду з-під крана – рано чи пізно наш організм дасть збій. У ХХІ столітті люди зрозуміли, що недостатньо просто пити воду – вона має бути зі збалансованим мінеральним складом. Розуміючи важливість цієї умови, нині ми переважно купуємо очищену воду або ж очищаємо її самі за допомогою зворотного осмосу.

В сільському господарстві, де вода використовується при обприскуванні рослин, ситуація дуже схожа.

Зі 100% робочого розчину тільки 5% становлять діючі речовини, решта 95% – вода. Від характеристик води залежить те, наскільки ефективно спрацює препарат, тому необхідно звертати увагу на її якість.

Основні чинники, які впливають на якість води:

  • показник рН;
  • рівень жорсткості;
  • каламутність;
  • температура.

Ситуація, коли агроном придбав нову техніку, підібрав необхідне і найкраще насіння, продумав технологічну карту, але не подбав про якість води, нагадує бочку Лібіха, де обмежуючим чинником, що не дає змоги наповнити її до країв, є якість води. Без знання хімії буде важко розібратись із першими двома чинниками, а от з двома останніми ситуація простіша.

Каламутність – проблема, зумовлена не лише хімічним складом води, а й тим, звідки її набирають. Здебільшого це вода з річок або ставків. Органічні залишки вступають в реакцію з пестицидами – і результат переважно незадовільний. Використовувати дистильовану воду або осмос нереально дорого. Однак монтаж власної свердловини в потрібному для вас місці  зекономить час та затрати на логістику. І головне – вода буде чистою.

Каламутність – проблема, зумовлена не лише хімічним складом води, а й тим, звідки її набирають. Здебільшого це вода з річок або ставків. Органічні залишки вступають в реакцію з пестицидами – і результат переважно незадовільний
Каламутність – проблема, зумовлена не лише хімічним складом води, а й тим, звідки її набирають. Здебільшого це вода з річок або ставків. Органічні залишки вступають в реакцію з пестицидами – і результат переважно незадовільний

Але виникає нова проблема: зазвичай із свердловини надходить холодна вода, її температура становить в середньому 12°С. У холодній воді порошкоподібні речовини розчиняються дуже погано, що може призвести до втрати концентрації робочого розчину. Як варіант – воду потрібно набирати в ємності й залишати підігріватись впродовж дня.

А тепер ми дійшли до двох головних чинників. Що важливіше – рН чи жорсткість – важко сказати, але можна із впевненістю заявити, що вирішувати потрібно відразу дві проблеми. Значення рН характеризує кислотність (концентрація іонів водню) або лужність будь-якого розчину в діапазоні від 0 до 14: до 7 рН – середовище кисле, 7 рН – нейтральне, а понад 7 рН – лужне. Більшість пестицидів є кислотами, відповідно, для ефективної роботи їм необхідне нейтральне або кисле середовище, але аж ніяк не лужне. Якщо пестициди потрапляють в лужне середовище, відбується лужний гідроліз – деградація пестициду до неактивних (нетоксичних) форм.

Жорсткість води – це загальний термін, який характеризує суму іонів кальцію (Ca2+), магнію (Mg2+) та інших металів. Чим більша концентрація цих та інших металів, тим жорсткішою буде вода. Небезпека в застосуванні жорсткої води полягає в тому, що при надто великій жорсткості (понад 300 ррм) вільні й «сильні» іони кальцію і магнію заміщають більш слабкі іони діючої речовини (пестицидів). Кілька маленьких, непомітних отворів у великій бочці не дають її наповнити й отримати очікуваний результат.

Карта середніх показників жорсткості води по УкраїніКарта середніх показників лужності води по УкраїніОтже, спочатку зробили свердловину, потім довелося підігріти воду, а тепер рН в ній не підходить, про жорсткість взагалі хотілося б забути… Але якщо розпочали, потрібно розбиратися, що і як!

Методів для вирішення цих проблем є кілька. Один із них бере початок у 90-х роках минулого століття. В Америці почали застосовувати сульфат амонію як підкислювач. Він справді працює, але не так ефективно, як би цього хотілося. Поряд із, здавалося б, плюсами виникають мінуси – насамперед це розчинність. У холодній воді сульфат амонію розчиняється не повністю, і як результат – нерозчинений осад. Наступна проблема – логістика. Норма сульфату амонію в середньому становить 4 кг на 100 літрів води, і от коли потрібно обробити, наприклад, 300 га – це вже 1200 кг, і навряд хтось захоче цілий день таким методом «покращувати» характеристику води. І остання, але, напевно, найважливіша – «економія»! Якщо порахувати всі логістичні послуги, зберігання, навантажувальні роботи та витрати часу на очікування, доки розчиниться підкислювач, – виходить не економія, а тільки перевитрата коштів.

Є один продукт, який, здавалося б, допомагає уникнути низки проблем. Це лимонна кислота. Метод ефективний, але є кілька «але»… Лимонна кислота справді підкислює воду, до того ж робить це іноді аж занадто добре. Вона може зменшувати жорсткість води, але не так ефективно, як спеціальні кондиціонери для води. Здається, що все добре, низька норма витрат (100 г на 100 л води), речовина недорога (приблизно 25 грн за 1 кг), зменшує рН і жорсткість, менші витрати на логістику, то які ж можуть бути мінуси? На жаль, вони є. Ми знову повертаємося до розчинності. Лимонну кислоту використовують у формі порошку, що з нею відбувається без детального перемішування – ми знаємо.

Дуже важливий момент – зменшення жорсткості відбувається за рахунок взаємодії з кальцієм (Са), при цьому утворюється сіль – цитрат кальцію (Ca3(C6H5O7)2), яка дуже знижує засвоюваність основних поживних елементів.

При взаємодії листкової поверхні з розчином, у якому є лимонна кислота, листя дуже висушується, що призводить до зниження засвоюваності основних мінералів. Цитрат кальцію (сіль) сам по собі теж може випадати в осад, забиваючи форсунки та фільтри, адже він нерозчинний.

Крім того, що лимонна кислота просто осідає, вона негативно впливає на вироби з металу та гуми. Такі метали, як силумін і алюміній, взагалі «не дружать» з лимонною кислотою, через деякий час вони перетворюються на порошок.

Лимонна кислота негативно впливає на вироби з металу та гуми в системах обприскувача

В системах обприскувача є елементи з таких металів, тож використовувати лимонну кислоту як підкислювач вкрай небажано. Схожа ситуація і з гумою, яка з часом втрачає пружність і перетворюється на пасту.

Негативні наслідки ви можете побачити на прикладі пральних машин, які часто промивають лимонною кислотою, щоб позбутися неприємного запаху або плісняви.

Та одна справа – пральна машина, що коштує 500 дол., а інша – обприскувач, ціна якого іноді перевищує 200 000 дол.

І ще один важливий чинник – це рН землі. Для повноцінного освоєння рослинами найбільш доступних елементів рН землі має бути 7 і вище (залежить від мінералів, які вносяться). Але як втримати цей показник у нормі, якщо ми постійно заливаємо водний розчин з рН нижче 5, що, у свою чергу, призводить до підкислення землі!

Хтось може подумати: тоді чому б не додавати меншу норму лимонної кислоти? Тоді рН буде таким, як треба. Можливо, і так, але як тоді бути з жорсткістю?

Така ситуація призводить до використання «управлінських милиць», і збільшення кількості змінних параметрів спричиняє використання дедалі більшої кількості рішень, кожне з яких вирішує одну проблему, але водночас сприяє появі нової, для вирішення якої потрібна своя «милиця».

Щоб вирішити відразу всі проблеми, існують комплексні ад’юванти, в нашому випадку – кондиціонер для води Аквалайт. При роботі з цим продуктом ніяких «але» не виникає.

Кондиціонер для води Аквалайт
Кондиціонер для води Аквалайт

Його стала формула допомагає підібрати норму препарату, необхідну для того, щоб знизити рН до потрібної позначки, і паралельно буферизує надлишкову жорсткість.

Аквалайт є розчином, тож проблем із розчинністю в холодній воді не виникає. Норми витрат починаються з 50 мл на 100 л води, що допомагає зменшити витрати на логістику, а 5-літрова каністра забезпечує зручність у використанні.

Варіантів підготовки води для максимально ефективного застосування існує чимало. Який ми виберемо?

Що краще – зекономити, придбавши «народний продукт», використовувати старі технології й витрачати дорогоцінний час при обробці, чи обрати комплексний ад’ювант, який допоможе вирішити всі проблеми з підготовкою води? Вибір за вами.

Та лише розумний підхід забезпечить вам високий прибуток.

ТОВ “Агротека”

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram