Як досягнути інтенсивного червоного кольору яблука – досвід австралійських садівників

95
Як досягнути інтенсивного червоного кольору яблука – досвід австралійських садівників

Шанси продати урожай значно підвищуються, якщо візуально яблуко має насичений червоний колір. Ось що можна для цього зробити за допомогою нового винаходу.

Для сортів, які продаються як Pink Lady (основний продукт австралійської яблучної промисловості), турбота про колір входить в пріоритети виробників. Якщо чекати оптимальної насиченості забарвлення шкірки наприкінці сезону, то є ризик зібрати перестиглі яблука. З іншого боку, обрізування для потрапляння світла в нижній полог чи укладання світловідбивних тканин є досить витратними заходами, коли мова йде про великі сади.

Ось чому Джейсон Шилдс, керуючий кількома австралійськими яблучними садами, дуже зрадів, коли побачив сільгосптехніку, на його думку призначену спеціально для поліпшення кольору фруктів.

Як досягнути інтенсивного червоного кольору яблука – досвід австралійських садівників Це – пневматична дефоліаційна машина REDpulse Duo. Встановлена на тракторі, вона обдуває дерева струменями повітря зі швидкістю до 100 км/год, видаляючи таким чином значну частину листя. Після цього червоні яблука більше відкриваються сонцю й набирають інтенсивнішого забарвлення, що дозволяє продавати їх значно краще.

«Я вважаю, що в найближчому майбутньому дефоліатор буде елементом технології для виробництва червоних яблук. Технологія проста, але колір суттєво поліпшується! Я використовував цю техніку перед збором врожаю (приблизно за 10 днів до того, як планувалося знімати фрукти) і побачив різницю. Видалення листя відбувається пневматично, швидко. Машина керується джойстиком і планшетом/смартфоном. Переваги включають підвищений вплив світла і температури для рівномірного фарбування плодів, компактне вікно збору врожаю (так як яблука виходять з більш однорідним кольором), а також кращу аерацію і меншу вологість, що запобігає хворобам культури», – сказав Шилдс.

apal.org.au

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram