Після підвищення середньої глобальної температури на 2°C врожайність усіх сільгоспкультур зменшиться на 20-25%.
Такий прогноз зробила керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час форуму «Адаптація до кліматичних змін та особливості вирощування плодоовочевих культур за умови зміни клімату».
«Глобальна зміна клімату є головним викликом для всього світу. Погода змінюється, і найбільш чутливим до цього явища є сільське господарство. За прогнозами Міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН, до кінця XXI століття температура на планеті може підвищитися на 3-6°C. Щоб уникнути її подальшого підвищення, до 2030 року потрібно скоротити на 40%, у порівнянні з показниками 2010 року, вуглецеві викиди, але поки країни світу не досягли згоди у шляхах розв’язання цього питання», — зазначила Тетяна Адаменко.
Експертка додала, що в Україні 2019-2020 роки стали рекордними за показниками плюсової температури. Саме в цей період фіксувалося її збільшення на 3°C.
«Ці роки стали прообразом майбутніх кліматичних змін в Україні», — відзначила експертка.
За її словами, на більшій частині території країни протягом останніх 20 років перевищені температурні показники. Найбільше потерпають від таких змін східні області. Дія високих температур негативно впливає на врожайність сільгоспкультур.
«В Україні можна вирощувати вже всі культури, які вимагають підвищеного теплозабезпечення. Але водночас у звичних для нас сільгоспкультур через високі температури скорочується період вегетації та знижується врожайність», — уточнила Тетяна Адаменко.
Вона також відмітила, що через підвищення температури зменшується кількість опадів і змінюється рівень зволоженості, посилюється ризик збільшення посух, що є негативним трендом для сільського господарства.
agroportal.ua