29 Березня 2024

Десикація ріпаку продуктами бренду Раундап® – гарантія високих врожаїв

Нерівномірне дозрівання культури, обумовлене генетичними особливостями і наявністю бур’янів у посівах, ускладнює її збирання. Вирішити цю проблему можна завдяки передзбиральній обробці продуктами бренду Раундап®, а саме: Раундап® Енерджі, Раундап® Макс, Раундап® Пауер та Раундап® Екстра.

ЗАОЩАДЖУЙТЕ ЧАС ТА ГРОШІ

Навіть якщо погодні умови ідеальні для природного дозрівання ріпаку, проведення десикації продуктами Раундап® дає змогу отримати врожай на 10–14 днів раніше порівняно з необробленими ділянками завдяки абсолютно сухій вегетативній масі. При цьому буде менше втрат врожаю від осипання та втрат після комбайна.

Дослідження показали, що на збір врожаю з полів, оброблених гербіцидом Раундап®, витрачається менше часу. Як результат, це економить кошти компанії та скорочує викиди вуглецю (табл. 1).

Порівняння процесів збору врожаю з полів, не оброблених та оброблених Раундап®, за показником скорочення витрат під час жнив

ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ЗБОРУ ВРОЖАЮ

Зазвичай найбільш продуктивними є гібриди ріпаку з товстим стеблом та високою здатністю гілкуватися. Їхня перевага в тому, що завдяки ефекту ремонтантності (Stay green) вони стійкі до посухи. Таким гібридам набагато складніше віддавати вологу – в них значно більший об’єм стебел на одиницю площі.

Це особливо проявляється, якщо в період цвітіння вони були ефективно захищені від шкідників і хвороб і добре підживлені азотними добривами.

Тому передзбиральна десикація Раундапом® дуже важлива для підсушування стебел рослин, насіння та небажаної рослинності. А це, у свою чергу, сприятиме рівномірному дозріванню рослин, знизить відсоток і ризик розтріскування стручків, збереже високий врожай.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕСИКАЦІЇ РІПАКУ ПРОДУКТАМИ РАУНДАП®

Обробка Раундап® перед збиранням врожаю забезпечила більш ефективне підсушування стручків та, що найважливіше, стебел порівняно з необробленими ділянками.

Рис. 1. Без обробки, із зеленими стеблами та листям. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.
Рис. 1. Без обробки, із зеленими стеблами та листям. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.
Рис. 2. Застосування Раундап® Пауер, 1,5 кг/га. Стручки ріпаку рівномірно висушені, готові до збирання врожаю. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.
Рис. 2. Застосування Раундап® Пауер, 1,5 кг/га. Стручки ріпаку рівномірно висушені, готові до збирання врожаю. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.

ЯК І КОЛИ ПРОВОДИТИ ДЕСИКАЦІЮ

Для отримання бажаного результату від провелення десикації слід чітко дотримуватись всіх регламентів.

Типову ділянку краще обирати на відстані не менше ніж 50 м від краю поля. Відібрати 20 стучків із верхнього і середнього ярусів. Якщо 70% насіння у стручках набуло коричневого кольору, це означає, що вже слід проводити десикацію ріпаку. На цей час вологість насіння має становити 26-30%.

Рис. 3. Десикація ріпаку продуктом Раундап® сприяє зниженню вологості насіння, кращому вимолоту і збереженню врожаю. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.
Рис. 3. Десикація ріпаку продуктом Раундап® сприяє зниженню вологості насіння, кращому вимолоту і збереженню врожаю. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.
Рис. 4. У рослин ріпаку, оброблених продуктом Раундап®, зменшилась вологість насіння і збереглась врожайність порівняно з необробленими рослинами. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.
Рис. 4. У рослин ріпаку, оброблених продуктом Раундап®, зменшилась вологість насіння і збереглась врожайність порівняно з необробленими рослинами. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.

Розпочинати збирання потрібно тільки тоді, коли стебла і стручки стануть цілком придатними для цього. За несприятливих погодних умов це може настати через 3 тижні після обприскування.

Пам’ятайте, що необхідно чітко дотримуватися мінімального 14-денного інтервалу між часом обробки гліфосатом і збиранням врожаю. Гарних вам урожаїв!

Міхалі Чепо, менеджер з технічного розвитку Східного регіону, ТОВ «Байєр»

* Продукти бренду Раундап®, а саме: Раундап® Енерджі, Раундап® Макс, Раундап® Пауер та Раундап® Екстра.

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Протоколи захисту озимого ріпаку від бур’янів

Існують дві технології захисту озимого ріпаку від...

Діагностика дефіциту азоту на ріпаку

Дефіцит азоту на ріпаку спостерігається частіше, ніж...

Фунгіцидні системи захисту ріпаку озимого

Вибір фунгіцидів на озимому ріпаку базується на...

Погода

Kyiv
хмарно
12 ° C
12.6 °
11.4 °
83 %
0.5kmh
100 %
Чт
12 °
Пт
12 °
Сб
17 °
Нд
21 °
Пн
20 °