Нерівномірне дозрівання культури, обумовлене генетичними особливостями і наявністю бур’янів у посівах, ускладнює її збирання. Вирішити цю проблему можна завдяки передзбиральній обробці продуктами бренду Раундап®, а саме: Раундап® Енерджі, Раундап® Макс, Раундап® Пауер та Раундап® Екстра.
ЗАОЩАДЖУЙТЕ ЧАС ТА ГРОШІ
Навіть якщо погодні умови ідеальні для природного дозрівання ріпаку, проведення десикації продуктами Раундап® дає змогу отримати врожай на 10–14 днів раніше порівняно з необробленими ділянками завдяки абсолютно сухій вегетативній масі. При цьому буде менше втрат врожаю від осипання та втрат після комбайна.
Дослідження показали, що на збір врожаю з полів, оброблених гербіцидом Раундап®, витрачається менше часу. Як результат, це економить кошти компанії та скорочує викиди вуглецю (табл. 1).
ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ЗБОРУ ВРОЖАЮ
Зазвичай найбільш продуктивними є гібриди ріпаку з товстим стеблом та високою здатністю гілкуватися. Їхня перевага в тому, що завдяки ефекту ремонтантності (Stay green) вони стійкі до посухи. Таким гібридам набагато складніше віддавати вологу – в них значно більший об’єм стебел на одиницю площі.
Це особливо проявляється, якщо в період цвітіння вони були ефективно захищені від шкідників і хвороб і добре підживлені азотними добривами.
Тому передзбиральна десикація Раундапом® дуже важлива для підсушування стебел рослин, насіння та небажаної рослинності. А це, у свою чергу, сприятиме рівномірному дозріванню рослин, знизить відсоток і ризик розтріскування стручків, збереже високий врожай.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕСИКАЦІЇ РІПАКУ ПРОДУКТАМИ РАУНДАП®
Обробка Раундап® перед збиранням врожаю забезпечила більш ефективне підсушування стручків та, що найважливіше, стебел порівняно з необробленими ділянками.
ЯК І КОЛИ ПРОВОДИТИ ДЕСИКАЦІЮ
Для отримання бажаного результату від провелення десикації слід чітко дотримуватись всіх регламентів.
Типову ділянку краще обирати на відстані не менше ніж 50 м від краю поля. Відібрати 20 стучків із верхнього і середнього ярусів. Якщо 70% насіння у стручках набуло коричневого кольору, це означає, що вже слід проводити десикацію ріпаку. На цей час вологість насіння має становити 26-30%.
Розпочинати збирання потрібно тільки тоді, коли стебла і стручки стануть цілком придатними для цього. За несприятливих погодних умов це може настати через 3 тижні після обприскування.
Пам’ятайте, що необхідно чітко дотримуватися мінімального 14-денного інтервалу між часом обробки гліфосатом і збиранням врожаю. Гарних вам урожаїв!
Міхалі Чепо, менеджер з технічного розвитку Східного регіону, ТОВ «Байєр»
* Продукти бренду Раундап®, а саме: Раундап® Енерджі, Раундап® Макс, Раундап® Пауер та Раундап® Екстра.
Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020