Десикація ріпаку продуктами бренду Раундап® – гарантія високих врожаїв

814
Десикація ріпаку продуктами бренду Раундап® – гарантія високих врожаїв

Нерівномірне дозрівання культури, обумовлене генетичними особливостями і наявністю бур’янів у посівах, ускладнює її збирання. Вирішити цю проблему можна завдяки передзбиральній обробці продуктами бренду Раундап®, а саме: Раундап® Енерджі, Раундап® Макс, Раундап® Пауер та Раундап® Екстра.

ЗАОЩАДЖУЙТЕ ЧАС ТА ГРОШІ

Навіть якщо погодні умови ідеальні для природного дозрівання ріпаку, проведення десикації продуктами Раундап® дає змогу отримати врожай на 10–14 днів раніше порівняно з необробленими ділянками завдяки абсолютно сухій вегетативній масі. При цьому буде менше втрат врожаю від осипання та втрат після комбайна.

Дослідження показали, що на збір врожаю з полів, оброблених гербіцидом Раундап®, витрачається менше часу. Як результат, це економить кошти компанії та скорочує викиди вуглецю (табл. 1).

Порівняння процесів збору врожаю з полів, не оброблених та оброблених Раундап®, за показником скорочення витрат під час жнив

ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ЗБОРУ ВРОЖАЮ

Зазвичай найбільш продуктивними є гібриди ріпаку з товстим стеблом та високою здатністю гілкуватися. Їхня перевага в тому, що завдяки ефекту ремонтантності (Stay green) вони стійкі до посухи. Таким гібридам набагато складніше віддавати вологу – в них значно більший об’єм стебел на одиницю площі.

Це особливо проявляється, якщо в період цвітіння вони були ефективно захищені від шкідників і хвороб і добре підживлені азотними добривами.

Тому передзбиральна десикація Раундапом® дуже важлива для підсушування стебел рослин, насіння та небажаної рослинності. А це, у свою чергу, сприятиме рівномірному дозріванню рослин, знизить відсоток і ризик розтріскування стручків, збереже високий врожай.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕСИКАЦІЇ РІПАКУ ПРОДУКТАМИ РАУНДАП®

Обробка Раундап® перед збиранням врожаю забезпечила більш ефективне підсушування стручків та, що найважливіше, стебел порівняно з необробленими ділянками.

Рис. 1. Без обробки, із зеленими стеблами та листям. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.
Рис. 1. Без обробки, із зеленими стеблами та листям. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.
Рис. 2. Застосування Раундап® Пауер, 1,5 кг/га. Стручки ріпаку рівномірно висушені, готові до збирання врожаю. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.
Рис. 2. Застосування Раундап® Пауер, 1,5 кг/га. Стручки ріпаку рівномірно висушені, готові до збирання врожаю. Джерело: Власні дослідження. Тернопільська обл., 2019 р.

ЯК І КОЛИ ПРОВОДИТИ ДЕСИКАЦІЮ

Для отримання бажаного результату від провелення десикації слід чітко дотримуватись всіх регламентів.

Типову ділянку краще обирати на відстані не менше ніж 50 м від краю поля. Відібрати 20 стучків із верхнього і середнього ярусів. Якщо 70% насіння у стручках набуло коричневого кольору, це означає, що вже слід проводити десикацію ріпаку. На цей час вологість насіння має становити 26-30%.

Рис. 3. Десикація ріпаку продуктом Раундап® сприяє зниженню вологості насіння, кращому вимолоту і збереженню врожаю. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.
Рис. 3. Десикація ріпаку продуктом Раундап® сприяє зниженню вологості насіння, кращому вимолоту і збереженню врожаю. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.
Рис. 4. У рослин ріпаку, оброблених продуктом Раундап®, зменшилась вологість насіння і збереглась врожайність порівняно з необробленими рослинами. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.
Рис. 4. У рослин ріпаку, оброблених продуктом Раундап®, зменшилась вологість насіння і збереглась врожайність порівняно з необробленими рослинами. Джерело: Власні дослідження; середнє значення з 5 різних локацій.

Розпочинати збирання потрібно тільки тоді, коли стебла і стручки стануть цілком придатними для цього. За несприятливих погодних умов це може настати через 3 тижні після обприскування.

Пам’ятайте, що необхідно чітко дотримуватися мінімального 14-денного інтервалу між часом обробки гліфосатом і збиранням врожаю. Гарних вам урожаїв!

Міхалі Чепо, менеджер з технічного розвитку Східного регіону, ТОВ «Байєр»

* Продукти бренду Раундап®, а саме: Раундап® Енерджі, Раундап® Макс, Раундап® Пауер та Раундап® Екстра.

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram