05 Грудня 2021

На Одещині горіхи вперше в Україні збирають комбайнами

На плантації волоського горіха, розташованого неподалік Ізмаїла, розпочалося збирання врожаю.

Цей горіховий сад – єдиний в Україні, при вирощуванні якого виключається ручна праця. І цього року вперше при збиранні врожаю задіяно спеціалізовану горіхозбиральну техніку.

Na-Odeshhyni-gorihy-vpershe-v-Ukrayini-zbyrayut-kombajnamyПлоща горіхової плантації складає 91 га, тут зростає близько 17,5 тис. дерев двох найбільш цінних французьких сортів – Лара та Фернор. Закладка саду велася з 2013 до 2015 року, а в початковий період плодоношення дерева вступили у 2019 році.

Рік тому фермер Андрій Гук зібрав перший повноцінний урожай обсягом 125 тонн. Щоправда, тоді збирання горіха відбувалося вручну.

На виручені від продажу врожаю кошти придбали горіхозбиральний комбайн і шейкер (машина, яка струшує плоди з дерев).

Цього сезону, за словами підприємця, він розраховує зібрати близько 200 тонн плодів, причому половина цього обсягу вже стоїть в упаковках.

Середня врожайність культури досягає 2500 кг з гектара (у минулому було 1400 кг/га). Сад ще молодий, і Андрій сподівається, що за два роки можна буде отримувати максимальний обсяг — по п’ять тонн горіха з гектара.

Na-Odeshhyni-gorihy-vpershe-v-Ukrayini-zbyrayut-kombajnamy-9На такому високому рівні плодоношення горіховий сад, як запевняють фахівці, здатний перебувати протягом 25-30 років, потім йде повільне згасання, яке, цілком можливо, затягнеться ще на 20-30 років. Таким чином, закладка та обробіток горіхового саду є чудовою інвестицією у майбутнє – мінімум на два покоління вперед.

До цієї бізнес-моделі Андрій Гук прийшов, коли шукав альтернативний варіант вирощуванню зернових (чим займався та продовжує займатися зараз).

Українська Бессарабія належить до зони ризикованого землеробства, де на один рік урожаю припадають три неврожайні сезони. Цей факт змусив фермера розпочати пошук більш надійної у вирощуванні культури. Нею став волоський горіх.

За консультацією Андрій звернувся до французьких фахівців, які підтвердили, що клімат та ґрунти в нашому краї підходять для горіха. Однак необхідно було підібрати відповідні сорти та забезпечити якісний полив.

Вибір упав на два сорти – Лара та Фернор. Причому для першого з них, який не відрізняється зайвою морозостійкістю, південь Одеської області є крайньою кліматичною зоною, що підходить для вирощування. Минулого року через сильні морози сталося підмерзання деяких дерев сорту Лара, але, на щастя, вони реанімувалися.

Na-Odeshhyni-gorihy-vpershe-v-Ukrayini-zbyrayut-kombajnamy-6Сад навіть зараз – наприкінці жовтня виглядає чудово: незважаючи на те, що звичайні горіхові дерева у містах та селах регіону вже давно пожовкли і навіть наполовину облетіли, тут листя все на місці й до того ж зберегло свій смарагдовий колір.

Це, безумовно, є результатом ретельного догляду: горіхи постійно поливають, зберігаючи вологість ґрунту на рівні 80%. Це дозволяє деревам формувати великі плоди гарної якості.

До речі, сильні зливи, які пройшли цього року, допомогли трохи заощадити на воді, адже поливали менше, ніж минулого року.

У горіховому саду Андрія Гука зараз збирають урожай. Шейкер йде вздовж ряду, старанно обтрушуючи горіхи з дерев. Слідом за ним рухається горіхозбиральний комбайн, який збирає плоди, що опали. Коли контейнер наповнюється, горіхи висипають у кузов вантажівки. Оскільки плоди дозрівають нерівномірно, то кожен ряд дерев обробляється технікою двічі – з тижневою перервою.

Na-Odeshhyni-gorihy-vpershe-v-Ukrayini-zbyrayut-kombajnamy-5Доставлені в цех миття та сушіння горіхи поступово надходять у два мийні барабани. Вимиті плоди на транспортері прямують на інспекційну лінію, де працівники підприємства вручну забирають пошкоджені. Якісні горіхи йдуть на сушіння. В осередках, розрахованих на дві тонни, вони обсихають протягом двох діб за температури 38 градусів. Регулювання температурного режиму здійснюється автоматично за допомогою датчиків.

Просушені горіхи збираються в мішки та перевозяться до цеху калібрування, де їх сортують залежно від діаметра. Після цього плоди пакують у великі мішки вагою по 800 кг у кожен. Тепер горіхи вже – товар, готовий до реалізації.

Плантація відправляє свою продукцію на експорт до Італії — на підприємства, де із бессарабських горіхів готують корисні горіхові мікси.

Na-Odeshhyni-gorihy-vpershe-v-Ukrayini-zbyrayut-kombajnamy-4За якою ціною реалізує фермер свій товар, – комерційна таємниця. Скажімо лише, що в Європі ціна на якісний сортовий волоський горіх коливається в межах двох-трьох євро за кілограм.

На сьогодні в Україні під горіхові сади задіяно 21 тис. га землі, з них половину становлять плантації волоського горіха. Щоправда, обробляються вони поки що вручну, але й це не заважає Україні входити до п’ятірки найбільших експортерів.

dumskaya.net

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
димка
-2.6 ° C
-1.8 °
-3.4 °
93 %
3.1kmh
75 %
Нд
-1 °
Пн
2 °
Вт
3 °
Ср
1 °
Чт
3 °