Проблемі засолення грунту присвячено багато досліджень науковців. Мередіт Стіл, доцент кафедри міських екосистем і біогеохімії водозбору в Технологічному інституті Вірджинії постав за мету дослідити – чи може невелика кількість солі змінити хімію або біологію грунтів.
Для цього Стіл з колегами порівняв зразки грунту, які поливали водою без солі та з невеликими концентраціями різних видів солей: хлорид натрію (столова сіль), хлорид калію і хлорид кальцію. Всі ці солі присутні в природному середовищі. У дослідженні використовувалися природні концентрації солі. До речі, концентрація солі в досліді була в 700 разів меншою, ніж у морській воді. В результаті експеримент, який тривав 90 днів, продемонстрував, що може статися, якщо грунти будуть затоплені прилеглими водами або зрошуватися ними.
Дослідники виміряли «дихання грунту» – кількість вуглекислого газу, що виділяється з грунту в результаті життєдіяльності грунтових мікроорганізмів, які «видихають» газоподібний діоксид вуглецю.
Виявилося, що грунти, зрошувані солоною водою, виділяють більше вуглекислого газу. Але хлорид кальцію менше впливав на викиди вуглекислого газу, ніж хлорид натрію і хлорид калію.
Невелике збільшення вмісту калію і натрію призвело до збільшення вмісту солі в грунті на 20% в порівнянні з контрольним «безсольовим» зразком. Обробка хлористим кальцієм збільшила вміст солі в грунті на 9%.
Вчені дійшли висновку, що аграріям слід проводити моніторинг рівня солей в паводкових водах і у воді для зрошення та приготування робочих розчинів.
Crops.org