Нові сорти квасолі поєднують високу урожайність та смакові якості

110
Нові сорти квасолі поєднують високу урожайність та смакові якості

Американським селекціонерам вдалося вивести сорти квасолі, які влаштовують як споживачів, так і фермерів.

Квасоля – популярний продукт в США. При цьому багато споживачів віддають перевагу старим традиційним сортам за їх чудовий смак та візуальну привабливість. В той час як фермерів в першу чергу цівавить вирощування квасолі сучасних різновидів, оскільки для них важливі обсяги виробництва та стійкість культури до хвороб, що характерно для нових сортів.

Є різниця і в ціні: квасоля старих сортів продається дорожче, зокрема і тому, що урожай її невисокий. Комерційні сорти – урожайні, мають більш короткий час дозрівання і підвищену стійкість до хвороб, але ціна на них нижча.

Тревіс Паркер, вчений-рослинник з Каліфорнійського університету в Девісі, працював з групою дослідників над створенням принципово нових сортів, що поєднують в собі найбільш бажані якості. Результатом стала квасолева п’ятірка: UC Sunrise, UC Southwest Red, UC Tiger’s Eye, UC Rio Zape і UC Southwest Gold.

«Вони поєднують в собі якість старих сортів і переваги комерційних. Отримання високих врожаїв – найважливіший фактор для фермерів, і ми його врахували. Нові сорти є високоврожайними, термостійкими, а також стійкі до вірусу мозаїки. Вірус мозаїки квасолі – добре відома проблема, з якою важко боротися в польових умовах. Єдиний реальний ефективний спосіб боротьби з вірусом – це генетична стійкість», – сказав Паркер.

Нові, стійкі до хвороб сорти, такі як UC Sunrise, приносять на 50% більше врожаю, ніж традиційні сорти. Крім того, боби виростають швидше.

«В останні десятиліття, в процесі селекції квасолі, мало уваги приділялося бажанням споживачів, що слід виправити. Беручи до уваги побажання кінцевих покупців, дослідницька група використовувала перехресне запилення для одержання рослин з ключовими характеристиками. У міру того як тривав процес селекції, ми проводили дегустаційні випробування, щоб переконатися у відповідності бобів на смак і візуальну привабливість», – сказав Паркер.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram