01 Липня 2022

Нові сорти квасолі поєднують високу урожайність та смакові якості

Американським селекціонерам вдалося вивести сорти квасолі, які влаштовують як споживачів, так і фермерів.

Квасоля – популярний продукт в США. При цьому багато споживачів віддають перевагу старим традиційним сортам за їх чудовий смак та візуальну привабливість. В той час як фермерів в першу чергу цівавить вирощування квасолі сучасних різновидів, оскільки для них важливі обсяги виробництва та стійкість культури до хвороб, що характерно для нових сортів.

Є різниця і в ціні: квасоля старих сортів продається дорожче, зокрема і тому, що урожай її невисокий. Комерційні сорти – урожайні, мають більш короткий час дозрівання і підвищену стійкість до хвороб, але ціна на них нижча.

Тревіс Паркер, вчений-рослинник з Каліфорнійського університету в Девісі, працював з групою дослідників над створенням принципово нових сортів, що поєднують в собі найбільш бажані якості. Результатом стала квасолева п’ятірка: UC Sunrise, UC Southwest Red, UC Tiger’s Eye, UC Rio Zape і UC Southwest Gold.

«Вони поєднують в собі якість старих сортів і переваги комерційних. Отримання високих врожаїв – найважливіший фактор для фермерів, і ми його врахували. Нові сорти є високоврожайними, термостійкими, а також стійкі до вірусу мозаїки. Вірус мозаїки квасолі – добре відома проблема, з якою важко боротися в польових умовах. Єдиний реальний ефективний спосіб боротьби з вірусом – це генетична стійкість», – сказав Паркер.

Нові, стійкі до хвороб сорти, такі як UC Sunrise, приносять на 50% більше врожаю, ніж традиційні сорти. Крім того, боби виростають швидше.

«В останні десятиліття, в процесі селекції квасолі, мало уваги приділялося бажанням споживачів, що слід виправити. Беручи до уваги побажання кінцевих покупців, дослідницька група використовувала перехресне запилення для одержання рослин з ключовими характеристиками. У міру того як тривав процес селекції, ми проводили дегустаційні випробування, щоб переконатися у відповідності бобів на смак і візуальну привабливість», – сказав Паркер.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Науковці вивели сорт пшениці, надстійкої до хвороб

Група доктора Хана Фангпу з Інституту генетики...

В Україні знову змінилися закупівельні ціни на сою та ріпак

Котирування на ріпак та сою кілька тижнів...

Експорт української агропродукції залізницею під загрозою

За словами Марії Дідух, директора ГС «Всеукраїнський аграрний...

Погода

Kyiv
чисте небо
30.4 ° C
30.4 °
30.4 °
51 %
0.5kmh
0 %
Пт
30 °
Сб
27 °
Нд
29 °
Пн
31 °
Вт
33 °