10 Серпня 2022

Особливості внесення азоту та органіки в горіховому саду

Мінеральні добрива допомагають деревам в поповненні необхідних корисних елементів, коли виявляється брак останніх. Але варто пам’ятати: відсоток засвоєння хімдобрив значно падає, якщо в грунті недостатньо органічної речовини та живих мікроорганізмів, які харчуються нею. Саме ця мікробіота своєю життєдіяльністю і створює умови, за яких можливе повне засвоєння мінеральних добрив. Органіка при розкладанні значно покращує якість родючого шару грунту і збільшує його буферність.

Оптимізація використання азоту в горіховому саду

ОСНОВНІ МАКРОЕЛЕМЕНТИ: АЗОТ, КАЛІЙ ТА ФОСФОР

Потреба в фосфорі особливо велика на початку сезону для формування коренів в молодих недавно пересаджених саджанців. А також в період цвітіння і зав’язування плодів. Фосфор як і калій відповідає за покращення якості і кількості плодів. За визрівання пагонів відповідає калій.

Азот входить до складу білків, нуклеїнових кислот, фітогормонів і його нестача негативно впливає на врожай. Це виявляється в затримці росту горіхів, в них формуються вузькі, зменшені від звичайного розміру бліді листки. Проте за надмірного внесення азоту дерева стають вразливими до хвороб.

Азот сприяє активному росту пагонів, деревини та плодів горіха. Його нестача сильно гальмує розвиток дерева і проявляється у вигляді хлорозу. Також погіршується цвітіння, можливе значне опадання зав’язі. Хоча причиною останнього явища може бути і висока ступінь загущення крони дерев. Тоді й хвороби можуть вразити горіх. Так в тих місцях саду, де немає вільного проходу повітря, може з’явитися марсонія.

ВНЕСЕННЯ АЗОТУ. ЯК ВИБРАТИ НОРМИ, ЧАС ТА МІСЦЕ ВНЕСЕННЯ

На даний час фахівцями наукового центру UC Davis (США, Каліфорнія) розроблені оновлені рекомендації щодо азотного живлення волоського горіха.

Традиційно схеми та норми внесення поживних речовин в горіхових садах США визначаються за результатами проб листя, аналізу вмісту елементів та порівнянні із критичними значеннями. Хоча це було корисним інструментом для діагностики дефіциту або надлишку поживних речовин, зараз визнано, що такий підхід не надає достатньої інформації для визначення норми та строків внесення добрив.

Метою будь-якої стратегії управління внесенням добрив є досягнення достатніх рівнів поживних речовин для забезпечення поточної потреби рослини. Азот (N) необхідний для всіх рослинних процесів. Як і в мигдалю та фісташки більша частина азоту в горіха виноситься в урожаєм плодів.

Rozpodil-N-16-richni-voloski-gorihy-Hartli-z-urozhajnistyu-543-tga
Розподіл N (16-річні волоські горіхи Хартлі з урожайністю 5,43 т/га)

Величина виносу N визначається потребою – скільки азоту буде взято корінням і в який час. Нестача N може зменшити урожай (опадання зав’язі в травні-червні) чи погіршити його якість (дрібніші плоди, невиповнене ядро). Його надмір – більші дози, ніж дереву треба – не підвищує врожайність і часто призводить до втрат: азот потрапляє в підземні води (процес вимивання).

Визначаючи конкретні дози внесення азоту, фермеру слід врахувати і кількість N, яка потрапить до грунту з вторинних джерел. Це:

  • органічні залишки – гній, компост, приорані сидерати, опале листя тощо;
  • поливна вода.

Спеціалістами виявлено, що близько 15,6-26,6 фунтів/акр (17,5-29,8 кг/га) азоту виноситься з листям осінню.

Попередні дослідження повідомляли про вилучення 20 фунтів азоту (близько 9 кг) з саду волоського горіха на кожні 1000 фунтів (453,6 кг) врожаю в шкаралупі (Weinbaum et al., 1991). Проте останні дослідження (2013) показують, що сорти Чандлер і Туларе виносять 14 фунтів (6,35 кг) азоту на кожну тисячу фунтів (453,6 кг) плодів в шкаралупі.

Це усереднені показники з шести ділянок за два роки. Винос азоту в саду більше варіював в залежності від ділянки, ніж від сорту.

Накопичення азоту в плодах для вибраних сортів горіхів

Місяць Накопичення азоту в плодах, %
  Чандлер Туларе
Травень 26 30
Червень 21 20
Липень 26 26
Серпень 27 16
Вересень 0 8

Агроном Katherine Pope оцінює винос азоту з грунту щороку мінімум 13 кг/тону плодів в шкаралупі. Приблизно ще п’ять-десять фунтів (2,26-4,54 кг) зостається з шкаралупою, листям, поламаними гілками або закладається на наступний сезон на зростання.

За іншими даними (презенентація The Nutrition of Walnut. Weinbaum N Experiment 1984-1990) орієнтовно 49,9 кг/акр (49,9*2,47=123,25 кг/га) азоту виноситься щороку з горіхового саду з плодами, обрізаними гілками та з листям. 80% спожитого азоту припадає на плоди! 65% листкового азоту повертається назад в деревину/плоди перед листопадом.

Згідно даних Каліфорнійського університету зі зрізаними гілками та опалим/зів’ялим листям сад втрачає 3,63 кг/акр за рік (8,94 кг/га площі саду). А зберігається азоту в деревині/гілках – до 16,8 кг/га в рік.

ПОГЛИНАННЯ АЗОТУ

Норми азоту розраховують і вносять відповідно до величини очікуваного врожаю плодів і їх дія контролюється за допомогою аналізу листя в липні.

Щоб знати, коли і як азот доступний корінню дерев, потрібно розуміти, які існують його форми і як рослина поглинає цей елемент. В натуральних добривах азот зв’язаний в органічних молекулах, які для рослин недоступні.

Їх корені можуть взяти N в амонійній формі (NH4+). Так як амоній має позитивний заряд, він “приліплений” до часток грунту. Також корені поглинають азот в нітратній формі (NO3-). Так як остання має негативний заряд, вона є легкорухомою, а тому саме вона схильна до швидкого вимивання.

В грунтах Каліфорнії, процес переходу органічної речовини в амонійну форму займає тижні-місяці. А час переходу амонійної форми в нітратну займає дні-тижні (нітрифікація). Так зрештою, більша частина азоту переходить з органіки в нітратну форму. Варто пам’ятати, що поживні речовини рухаються з грунтовим розчином. Немає поливу – не буде і поглинання коренями! До речі, органіка грунту (в Каліфорнії) містить менше 2% азоту.

CHas-vnesennya-azotu
Час внесення азоту

Активне поглинання азоту з грунту починається після розпускання листків (орієнтовно на 100-й день року) і є найбільшим від початку росту пагонів до останніх стадій заповнення ядра (практично аж до розтріскування зеленої оболонки).

Попередні дослідження показують, що найперша потреба при зростанні перших листків та квітів компенсується тим азотом, що зберігається в багаторічних органах дерева (Deng et al., 1989). Активне поглинання з грунту починається після появи листя, коли йде активна транспірація та ріст коренів.

Сорти волоського горіха дещо відрізняються за їх накопиченням та характером споживання N. Чандлер накопичує N у плодах до серпня, тоді як сорт Туларе продовжує цей процес до вересня (див. графік).

Vidnosne-nakopychennya-azotu-v-plodah-sortiv-CHandler-i-Tulare-za-sezon
Відносне накопичення азоту в плодах сортів Чандлер і Туларе за сезон

Згідно графіка оптимальний час, коли азот затребуваний горіхом – від середини квітня (на півдні України на 2-3 тижні раніше) і до перших чисел вересня.

ОЦІНИТИ ПОТРЕБУ

Для оцінки загальної потреби N садом волоського горіха передбачте урожайність на основі попередніх даних про врожайність, інтенсивність цвітіння, враховуючи кліматичні показники (спека чи дощова погода впливають на температуру грунту та осадження атмосферної вологи – звідси різний ступінь засвоєння атмосферного азоту).

Після прогнозування врожайності необхідну кількість азоту N можна розрахувати за формулою:

N (в фунтах) = (очікуваний врожай, фунти ÷ 1000) × 15 + 20.
1 lb (фунт) = 0.4536 кг

Приклад. При очікуваному врожаї плодів 4000 кг (це 8818 lb) за цією формулою необхідно внести за сезон 8,818*15+20=152,27 lb. 152,27 lb х 0.4536 = це 69 кг діючої речовини азоту на ту площу, на якій ростуть горіхи з цим очікуваним врожаєм. Але реальна кількість синтетичного азотного хімдобрива буде трохи нижчою. Адже від 69 кг треба буде відняти той азот, який надходить в грунт разом з поливною водою та органікою, що залишились від покривних культур – тобто зробити поправку на вторинні джерела азоту.

Застосовуйте чверть (27%) річної кількості N весною за 70% розкритих листків дерева (приблизно початок травня в центральному регіоні України). Оцініть урожайність по відсотку збереженої зав’язі. Якщо цей передбачуваний урожай такий самий, як прогнозований – тобто відпалих маленьких плодів горіха на поверхні грунту практично нуль, то вносять 21% д.р. азоту наприкінці травня, 26% наприкінці червня та 26% наприкінці липня.

Якщо оціночний урожай більше або менше прогнозованого урожаю, збільшіть або зменшіть кількість добрив відповідно до передбачуваного врожаю. Пам’ятайте: на кожен сад кожен новий рік має прийматися окреме рішення норм внесення азоту!

Згідно інформації Wilbur Rеil, агронома з провінції Йоло/Солано (США) найліпше дозу запланованого азоту вносити частинами протягом вегетації. І при тому для молодих насаджень (до 5-6-річного віку) її дещо занижують.

«Я маю правило застосування однієї унції (28,35 грам) діючої речовини азоту на рік віку дерева. Деякі виробники кажуть, що це консервативно, але я бачив попалені добривами дерева, коли вносили більше N. На деревах першого року я чекаю висоту річного приросту 0,3 м до перших внесень азоту», – розповідає агроном і ділиться методом оцінки доз внесення азоту.

Для того, щоб зрозуміти скільки добрив слід внести задайте собі наступні два питання:

  1. Минулого року зростання було очікуваним? При цьому враховуйте: відсутність води також може обмежити ріст.
  2. Чи було застосовано необхідну кількість N для розвитку плодів та росту дерев? Якщо так, тоді починайте з цієї кількості N. Уточніть норми внесення азоту за результатами аналізу листя.

Також агроном надає кілька практичних порад для підвищення ефективності удобрення саду азотом:

  • Засвоєння азоту зростає з температурою грунту. Тому за холодної весни розумно не розпочинати його внесення доки грунт не прогріється вище +13 градусів Цельсія.
  • Налаштуйте полив відповідно до типу грунту таким чином, щоб вода перенесла азот до коренів, але не вимила його з активної зони кореневого поглинання.
  • Оскільки молоді дерева мають усталене поглинання азоту, застосовуйте 4-5-разове застосування N протягом усього вегетаційного періоду.
  • Зрілим деревам потрібна більша частина азоту ранньою весною при старті росту, для цвітіння та коли починається літній ріст пагонів (початок липня).
  • Удобрюйте дерева, а не покривні культури. Не перестарайтесь з поливом. Азот розчинний і рухається з водою. Надмірні потоки води вимивають N із кореневої зони.
  • Азотні добрива потрібно або приорювати, або вносити разом з поливною водою, щоб уникнути втрат від випаровування. Враховуйте: основна маса коренів розміщена в верхньому шарі грунту на глибині 0,6-0,9 м.

ВНЕСЕННЯ ГНОЮ ТІСНО ПОВ’ЯЗАНО З АЗОТНИМИ ПІДЖИВЛЕННЯМИ

Доданий в землю гній розкладають грунтові мікроорганізми. Мікроби мають високу потребу в азоті. Їм потрібно приблизно один атом N на кожні 25-30 атомів вуглецю (С). Тобто, при відношенні вуглецю до азоту (C:N) від 25 до 30 – азот в нормі. Якщо ж в органічній речовині більше співвідношення C:N, мікробам буде потрібно більше азоту, ніж знаходиться в органіці і вони витягнуть його з грунту.

В порівнянні з рослинами мікроби більш ефективно поглинають N з грунту. І якщо буде недостатньо азоту і мікробіоті і рослинам – то саме рослини недоотримають його. Тому, якщо ви вносите органічні речовини з високим співвідношенням C:N (див. таблицю 3), в грунт необхідно внести і додатковий азот для задоволення потреб як мікробів, так і рослин. А от органіка з співвідношенням C:N менше 30 проблеми не створює. Так, якщо C:N нижче 20, це значить, що внесена органіка збагачує азотом ваші насадження в міру розкладання.

Середнє співвідношення вуглець : азот у деяких матеріалах

Матеріал C:N
сіно бобових 15-19:1
сіно небобових 24-41:1
стебла кукурудзи (або зернових) 42:1
солома вівса 70:1
солома жита 82:1
свіжий гній коров’ячий 8:1
зрілий компост 17-20:1
грунти 10-12:1
тирса листяних порід 500:1

Для того, щоб врівноважити співвідношення C:N (в гної воно зависоке) додають карбамід/сечовину. Останній захід буде особливо актуальний після літнього обрізання дерев, щоб активізувати відростання нових пагонів.

В родючому грунті, співвідношення C до N становить близько 11:1 (11 частин вуглецю на одну частину азоту). Важливим джерелом органіки є солома. Внесення соломи у грунт створює природні умови для відтворення гумусу та родючості ґрунтів.

За вмістом органічної речовини та здатністю відтворення гумусу 1 т соломи є еквівалентом 4–5 тонн підстилкового гною. Оскільки співвідношення С:N в соломі злакових становить 70–80 до 1, для підвищення коефіцієнта гуміфікації доцільно додавати на кожну її тонну 8–10 кг діючої речовини азоту. Крім того, солома містить 35–40 % вуглецю, який є матеріалом для утворення гумусу та вуглекислого газу. Зважаючи на це, потрібно приділяти якомога більше уваги використанню соломи в якості органічного добрива.

Усереднений склад відходів польових культур

Тип польових залишків Пропорція зерно : солома Склад (в сухому залишку)
N P2O5 K2O
(%)
Солома рису 1:1,5 0,58 0,23 1,66
Солома пшениці 1:1,5 0,49 0,25 1,28
Стебла сорго 1:2,0 0,40 0,23 2,17
Стебла пшона 1:2,0 0,65 0,75 2,50
Стебла кукурудзи 1:1,5 0,59 0,31 1,31
Бобові 1:1,0 1,60 0,15 2,00
Нут 1:1,0 1,19 1,25
Залишки з цукрової тростини 1:0,2 0,35 0,04 0,50

Найбільш багаті мікроорганізмами чорноземні, каштанові, сіроземні грунти. Бідні мікрофлорою піщані, гірські та позбавлені рослинності грунти. Розподіл мікробів у грунті нерівномірний. На поверхні мікроорганізмів відносно мало. Це пояснюється згубною дією ультрафіолетового випромінювання. Максимальна кількість бактерій у грунті міститься на глибині 10-20 см. Починаючи з глибини 1-2 м кількість їх різко зменшується і на глибині 4-5 м їх обмаль.

Мікроорганізми переробляють органіку і в процесі цього вивільняються корисні мікроелементи плюс вуглець. Так, вносячи біогумус, ви не створюєте надмірну концентрацію солей в грунтовому розчині, що відбувається при внесенні високих доз мінеральних добрив. Проте, треба памятати: при певних особливостях харчування худоби, гній може бути дуже багатим на калій та фосфати. Останнє стосується пташиного посліду та гною дійних корів. Надмір фосфатів в грунті може перешкоджати поглинанню коренями таких елементів як мідь та цинк. Надмірна кількість калію стримує поглинання бору, марганцю і магнію.

«Органічна речовина – це сховище поживних речовин, яка покращує структуру грунту, допомагає утримати грунтову вологу. Часом рослини недоотримують той чи інший елемент не через його нестачу в грунті, а через те, що він в силу якихось причин недоступний. Саме гній допомагає вивільняти поживні речовини, вже присутні в землі. Тобто, внесення гною стимулює мікробну активність і в результаті вивільняють раніше недоступні поживні речовини. Завдяки гною можна значно покращити доступність фосфатів і калію… (за умови, що інші показники в грунті на належних рівнях).

Для кращої доступності гній повинен бути швидко приораний. Його корисна дія для підвищення врожайності сільськогосподарських культур знижується приблизно на 50% через 4 дні зберігання на поверхні грунту. Різний гній вимагає різних норм внесення», – пише в своїй книзі «Практична агрономія» Ніл Кінсі.

Шугін Леонід Семенович, селекціонер бокоплідних низькорослих горіхів.
Переклад, адаптація тексту та ілюстрації – Шугін Святослав Леонідович

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Контроль бур’янів у садах. Cучасні підходи

У цій статті ми розглянемо основні методи...

Оптимізація водного режиму ґрунту в інтенсивних насадженнях черешні

З огляду на особливості кліматичних умов південно-степової...

Подбайте про імунітет вашого саду

Сучасне сільське господарство стрімко розвивається. За умови...

Погода

Kyiv
хмарно
21 ° C
22 °
20.4 °
81 %
0.5kmh
100 %
Ср
22 °
Чт
27 °
Пт
23 °
Сб
32 °
Нд
32 °