05 Грудня 2021

В Україні поступово зростають площі під бататом

Наразі площі під бататом або ж солодкою картоплею в Україні становлять близько 100 гектарів, але є тенденція їх поступового збільшення. Причини зростання попиту до цієї культури пояснює наукова співробітниця Інституту овочівництва та баштанництва Української академії аграрних наук Тетяна Івченко:

«В Україні традиційно вирощують картоплю. Ідея замінювати її бататом з’явилася, оскільки змінюється спосіб життя людей: вони менше рухаються, менше працюють фізично. До того ж стають популярними спорт і здорове харчування. Саме зацікавленість у здоровій їжі викликає інтерес до батату не тільки в Україні, а й у всій Європі, Китаї тощо».

За словами дослідників, у будь-якому регіоні нашої країни можна вирощувати батат. Щоправда, культура взагалі не витримує низьких температур. Тетяна Івченко зазначає:

«Ми висаджуємо культуру після останніх заморозків навесні та збираємо врожай у вересні, до настання осінніх заморозків. Таким чином, вегетаційний період на північному сході, у Харківській області, становить 4 місяці. На півдні ж, у Херсонській області, наприклад, він триває 5 місяців. У тропічному кліматі культура може рости й протягом шести місяців.

Комерційно привабливі сорти батату варто вирощувати в південних областях України. Тому зараз ця культура популярна в Миколаївській, Одеській, Херсонській областях України. У цих регіонах якраз є промислові плантації по кілька десятків гектарів».

Щодо урожайності культури, то вона варіюється від 40 до 100 тонн із гектара. Але варто зауважити, що лише певна частина є придатною до продажу, оскільки на етапі збирання батату дуже часто пошкоджуються молоді бульби.

Зауважимо, що за останні 10 років споживання батату в країнах ЄС зросла в 10 разів. Директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва повідомляє:

«Батат є інгредієнтом багатьох дієтичних і екзотичних страв. Він багато клітковини, заліза, кальцію, крохмалю, глюкози, мікроелементів і вітамінів. При цьому жовті, червоні і помаранчеві сорти батату мають підвищений вміст каротину.

Підвищений попит на культуру спостерігається в країнах з високим рівнем доходу населення. Тому культура цікава для експорту та деякі виробники вже реалізують український батат невеликими партіями на ринок ЄС».

Таким чином, можна говорити про перспективи вирощування батату в Україні та подальшої реалізації продукції як у межах нашої країни, так і за кордон.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Погода

Kyiv
димка
-2.6 ° C
-1.8 °
-3.4 °
93 %
3.1kmh
75 %
Нд
-1 °
Пн
2 °
Вт
3 °
Ср
1 °
Чт
3 °