Група дослідників із Флоридського й Пристонського університетів (США) за допомогою комп’ютерного моделювання виявили, що вирощування пшениці у вертикальних фермах може збільшити її врожайність у кількасот разів. Так людство зможе забезпечити себе продовольством за умов обмежених земельних ресурсів. Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому в науковому виданні Proceedings of the National Academy of Sciences.
Значення пшениці для людства важко переоцінити: вона наразі складає близько 20% усіх калорій і білків, які ми споживаємо. Пшениця є найважливішим злаком у більшості країн світу. Її вирощують на мільйонах гектарів землі але, як правило, врожайність її порівняно невелика і дуже залежить від природних умов.
Пол Готьє з Принстона з колегами дослідили можливість вертикальних ферм. Так називають агропромислові комплекси, де посіви розташовані в кілька ярусів одночасно. Такі ферми заточені на швидке вирощування й збирання культур, а тому мають технічні можливості підтримувати необхідні умови.
У дослідженні ефективність вертикальних ферм була прорахована за допомогою двох незалежних комп’ютерних моделей – DSSAT-NWheat та SIMPLE, які вже раніше застосовувалися для подібних прогнозів. За параметри було обрано 10-ярусну вертикальну ферму з постійним освітленням, достатньою концентрацією вуглекислого газу й поживних речовин.
Розрахунки показали, що така ферма забезпечує урожайність у 220-600 разів вищу, ніж у середньому в світі. Перевагами вертикальної ферми є те, що вона не залежить від погодних умов, не використовує хімікатів для боротьби зі шкідниками й не потребує великої площі землі.
Утім дослідження підкреслює: ці розрахунки є лише теоретичними й мають бути підтверджені експериментально. Крім того, вертикальні ферми – досить вартісні у виробництві й утриманні, а тому можуть застосовуватися, приміром, у безземельних регіонах, де іншого способу вирощувати пшеницю немає.