Селекціонери Крутівської дослідної станції «Маяк» у Чернігівській області на базі знаменитого сорту огірка «Ніжинський місцевий» вивели новий сорт «Олімп», який плодоносить 65 днів.
Сорти, розроблені на базі «Ніжинського», є унікальними за своїми смаковими властивостями й ідеально підходять для засолу. Єдиний їхній мінус – це нижча врожайність, порівняно з голландськими сортами. Втім, цю проблему крутівські селекціонери нещодавно виправили, створивши новий сорт.
«На основі «Ніжинського місцевого» на нашій станції створено ще декілька сортів – «Ніжинський 23», «Ніжинський дар», новий гібрид «Сармат» і ми вивели сорт «Олімп», – розповідає науковий співробітник селекції огірка ДС «Маяк» Надія Птуха. – «Олімп» майже не поступається «Ніжинському місцевому», а по врожайності значно випереджає його. «Олімп» плодоносить 65 днів: у цьому році в мене огірки були після 20 вересня. Це без поливу. Ці огірки майже не пошкоджуються хворобами, а за смаковими якостями вони отримали 5 балів, як ніжинський».
За словами селекціонерів, для вирощування справжнього «ніжинського огірка» потрібен особливий грунт, а для засолювання – особлива якість води. Так, вона має бути або жорсткою, або середньої жорстокості.
Умільці, які раніше всерйоз займались засолом, тримали свої рецепти в таємниці. Зрештою, де ще знайдеш огірок, який матиме настільки тоненьку шкірку, буде твердим та хрустким? Мабуть, саме сортові властивості дають неперевершений смак та якість.
Як стверджує пані Птуха, саме в Крутах вирощується всесвітньо відомий сорт ніжинського огірка. Це навіть підтвердила комісія Академії аграрних наук України, яка перевіряла сорт на справжність. Тепер же, в рамках наукової роботи, селекціонери прагнуть його зберегти і покращити.
ukrinform.ua